Хто підтримає захисників країни?
Одним з перших подав руку допомоги колишнім військовим народний депутат України Микола Кучер. Ініціатори доброї справи сподіваються, що так само вчинять інші благодійники. Поки що витрачають внески своєї організації — «Спілки учасників бойових дій АТО Гайсина та Гайсинського району».

Якби не членські кошти, навіть цього б не зробили

У Гайсинській організації нині 1046 бійців, які захищали рідну землю від окупантів на Донбасі. Вона — одна з найбільш чисельних порівняно з іншими громадськими структурами атовців на теренах області. Та й активністю не поступається іншим. Аби мати власні кошти, зуміли організувати сплату членських внесків.

— Якщо ви вважаєте, що перед захисниками країни розстеляють червону доріжку, що їх усі підтримують, поспішають на допомогу, то ви дивитеся на світ через рожеві окуляри, — ділиться думками один з учасників організації, співрозмовник просить не називати своє прізвище. — Якби не зібрали грошей, не було б можливості розпочати роботи зі створення зони відпочинку для себе і наших сімей.

«Долина УБД» ще тільки створюється, а сюди вже приїздить чимало людей, які не мають стосунку до організації. Військові не заперечують. Нехай відпочивають. Адже у Гайсині не знайдете облаштованих місць на природі.

Але чи не найбільше такого відпочинку потребують ті, кого зачепила війна.

— Хто не був на війні, той не знає, що таке тиша, — каже військовий. — Небесний грім, якого інколи лякаються люди під час грози, це музика порівняно з артилерією.

Співрозмовник згадує, як на перших порах після повернення із зони АТО у 2014-му жахався кожного гучного звуку. Знаю хлопців, які падали на землю навіть під час запуску феєрверків. Я не перебільшую, запитайте в інших.

Щоправда, не кожен стане про таке згадувати.

На думку співрозмовника, лікувати тих, хто повернувся з війни, можна... тишею. Спів соловейка чи шум річки не завадить. Це теж його слова.

Сім суїцидів скоїли колишні бійці АТО з їхнього району. Щоб таке не повторилося, треба рятувати живих. Задля цього стараються в організації. Інколи їм не тільки не допомагають, а ще й стромляють палиці в колеса. Атовці не здаються.

Став в оренду не віддали

Очолює організацію гайсинських учасників бойових дій на Донбасі Микола Данилюк. Каже, коли шукали місце, де можна було організувати умови для відпочинку на природі, звернули увагу на став між Гайсином і приміським селом Мар’янівка. Мали намір взяти водойму в оренду. Звідси рукою подати до райцентру. Гарна природа.

Почали оформляти документи на оренду водного плеса. Його площа — 30 гектарів.

— Навіть не уявляєте, скільки часу на це витратили! — розповідає Микола Данилюк. — Тільки через 3,5 року закінчилися митарства з документами. Думали, можна йти далі, починати роботи з облаштування місцевості.

Утім, радість виявилася передчасною — водойма дісталася іншим орендарям. Навіть звернення до суду нічого не дало. Маємо ще один приклад того, як поспішають йти назустріч тим, хто захищав країну від окупантів.

Гайсинські атовці не опустили рук

— Ми знайшли інше місце, — продовжує розповідь керівник організації. — Воно розташоване в долині на березі річки Кіблич. Тут площа 5,4 гектара. Щоправда, місце було дуже занедбане. Не тільки територія, а й сама річка.

Місцину прибрали, навіть річку розширили на два метри. Старі люди кажуть, колись по ній коні йшли вплав, така глибока була. Якщо будуть кошти і техніка, спробуємо ще більше відновити водну артерію.

Одночасно оформляють документи на постійне користування ділянкою терміном на 30 років. Сподіваються, що цього разу їх підтримає обласна рада, де нині на розгляді документи.

Посадили сад, копатимуть криницю

Території достатньо не тільки для відпочинку. На місці, що віддалік від річки, посадили сад. Підростають яблуні, абрикоси, фундук. За словами співрозмовника, ідея виникла тоді, коли звернули увагу, що на крутих схилах ростуть дикі груші.

— Не знав, що у нас в організації є свої Мічуріни, — усміхається співрозмовник. — Вони прищепили на дикій грушці гілки культурних сортів. Тепер на одному дереві будуть плоди кількьох сортів. Подумалося, чому б ще не додати дерев. Так і з’явився сад.

Тим часом на березі продовжують облаштовувати територію для відпочинку.

Почали з того, що придбали будиночок на колесах. За це висловлюють подяку народному депутату України Миколі Кучеру. Він виділив на добру справу 70 тисяч гривень. Атовці сподіваються на подальшу співпрацю з народним обранцем. Кажуть, їм відомо про те, що депутат підтримує тих, хто сам щось робить. Реабілітаційний центр для УБД, на їхню думку, одна з тих справ, що заслуговує на підтримку не тільки від депутата.

За власні кошти придбали дизель-генератор, аби мати електрику. Так само за свої закупили дві альтанки. Ще одну виготовили власноруч.

— Планів у нас багато, — каже Микола Данилюк. — Придбати і встановити на березі 6—7 будиночків літнього варіанту, де могли б поселитися наші хлопці разом із сім’ями. Сімейний відпочинок для них — найкращі ліки.

Хочемо викопати криницю, бо поблизу немає питної води.

Уже нині тут постійно чергують члени нашої організації. Допомагають також військові з місцевої 59-ї бригади.

Інформація до роздумів

Гайсинська спілка УБД має намір створити комунальне підприємство, аби заробляти кошти на утримання реабілітаційного центру «Долина УБД».
Члени організації будуть вдячні тим посадовцям, які допоможуть у створенні такої структури.

Тільки факти

3 липня 2020-го виповнилося п’ять років з часу створення Гайсинської спілки УБД.
Організація працює за чотирма основними напрямами: допомога бійцям в отриманні земельних ділянок; вшанування пам’яті загиблих; виховання патріотизму в молоді на базі створеного клубу «Патріот»; створення реабілітаційного центру «Долина УБД».
Заняття у клубі «Патріот» веде майстер спорту з рукопашного бою Володимир Кривіцький. На крутосхилах річки Кіблич планують обладнати для клубу місце для опанування навичок альпінізму.

Вінницька область.