Про це свідчить відповідь відомства на запит народного депутата від фракції «Голос» Юлії Клименко.

«Постановою Кабінету Міністрів України від 29.04 2020 № 354 «Про виділення коштів для закупівлі апаратів штучної вентиляції легень» МОЗ було виділено 100 000 гривень із фонду з боротьби з гострою респіраторною хворобою  COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для закупівлі апаратів штучної вентиляції легень.

Наказом МОЗ від 27.05.2020 № 1258 затверджено паспорт бюджетної програми на 2020 рік за КПКВК 2301240 «Придбання апаратів штучної вентиляції легень за рахунок коштів, виділених з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою  COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками».

Станом на сьогодні триває підготовка документів МОЗ України, пов’язаних з проведенням закупівлі медичних виробів за вищезазначеною бюджетною програмою за кошти Державного бюджету на 2020 рік у порядку, визначеному чинним законодавством», — йдеться у відповіді МОЗ, датованій 3 серпня цього року, на депутатський запит.

«У МОЗ кажуть, що досі «готують необхідні документи». Хоча про наміри забезпечити лікарні 200 апаратами ШВЛ міністр Максим Степанов заявив ще понад три місяці тому», — наголосила Ю. Клименко.

За її словами, бездіяльність відомства Степанова під час епідемії, що забирає життя громадян, — це злочин. І це — черговий доказ того, що Степанов має піти. «Некомпетентного та неефективного міністра потрібно відправити у відставку негайно. Відповідну постанову ми зареєстрували наприкінці минулого місяця, і під нею свої підписи поставили майже чверть народних депутатів України», — додала парламентарій.

У «Голосі» також назвали введення карантинних зон в Україні «черговим провалом Степанова». «Адже жодних роз’яснень щодо критеріїв зонування МОЗ не надало. А самі критерії — складні і не до кінця зрозумілі. Про це свідчать заяви місцевої влади, зокрема у Тернополі та Луцьку. Там виступили проти подібних заходів та відмовилися виконувати вказівки уряду. Але всього цього можна було уникнути», — переконані народні депутати. Бо в травні Рада ухвалила закон авторства Ольги Стефанишиної з «Голосу» щодо протидії поширенню COVID-19. Відповідно до нього, МОЗ ще з 19 травня мав розпочати підготовку до другої і третьої хвиль епідемії. Саме міністерство мало забезпечити координацію щодо підготовки лікарень у регіонах і облаштувати їх усім необхідним та провести навчання персоналу. Але цей процес був провалений.

Вл. інф.