На ланах компанії HarvEast, яка спеціалізується на вирощуванні цієї культури, озимину зібрано з площі 13,5 тис га. Середня врожайність озимого гороху цього року становить 22 ц/га, і цей результат є непоганим для того, щоб формувати поставки на експорт.

Отже, з Маріупольського морського порту вирушили вже два вантажних судна з горохом від HarvEast. Перше з них, з 9,9 тонни жовтого гороху, попрямувало з Маріуполя до Італії. Друге, в якому  7 тонн рослинного «золота», завантажили для нового покупця з іспанської Картахени.

В очікуванні зростання внутрішнього попиту

— До ключових споживачів гороху, вирощеного HarvEast у Донецькій області, належать Італія, Іспанія, Туреччина. Співпраця з ними є зручною для нас з точки зору морської логістики, оскільки ми відвантажуємо їм продукцію суднами, — зазначає директор департаменту з комунікацій компанії HarvEast Наталія Лехка.

Кілька років тому в компанії HarvEast збільшили посівні площі під горохом, що дало змогу виростити повну суднову партію. Завдяки цьому компанія отримала можливість відправки на експорт судна з горохом саме з Маріупольського порту. Це було важливе стратегічне рішення, яке дозволило компанії не залежати від інших виробників цієї культури в південно-східному регіоні й більше не шукати до свого врожаю гороху додаткового обсягу, щоб відправити його судном з більш віддалених портів — Херсона, Бердянська та Миколаєва.

Нині HarvEast вирощує достатній обсяг гороху, щоб завантажити повністю судно та відправити його з близького до полів Донеччини Маріупольського порту.

— Цього року ми виростили майже 27 тисяч тонн озимого гороху, — наголошує Наталія Лехка. — Втім, розширення напрямків експорту поки що не плануємо. Сподіваємося, що в Україні зросте внутрішній попит на бобові, в тому числі й на горох, особливо з боку комбікормових заводів. Адже горох — відмінна білкова кормова сировина для великої рогатої худоби та для виробництва продукту з доданою вартістю.

Першопрохідцями бути важко, але в цьому є сенс

У компанії HarvEast зазначають, що озимим горохом тут займаються чотири роки. Починали з невеликої кількості у вигляді експерименту, і він виявився позитивним. Тому наступні роки виробники рослинного «золота» поступово збільшували площі посіву й довели в 2020 році площу під озимий горох до 13500 га.

«У Донецькій області ніхто крім нас не займався вирощуванням озимого гороху, ми виявилися першопрохідцями», — зазначають у компанії.

Щодо технології вирощування озимого гороху та її основних елементів, то вони практично нічим не відрізняються від ярого, тільки терміном посіву. Оптимальний термін посіву на південному сході України — перша декада жовтня.

На Донеччині культивується вирощування озимого гороху Сербської селекції «Мороз». По цій культурі є досвід раннього висіву навесні, тому він вважається у аграріїв дворучкою.

Як зимує горох в різних кліматичних умовах регіонів України? Наскільки різняться умови цієї зимівлі в різних областях? Це питання цiкавить сьогодні багатьох українських аграріїв. Адже погода останнім часом дедалі частіше підносить різні неприємні сюрпризи, створюючи все більше складнощів для зимування різних культур у зоні ризикованого землеробства, до якої, зокрема, належить і Донеччина. Отже, посушливий клімат, дефіцит вологи, на жаль, стають у цьому регіоні нормою. Доводиться виробникові все більше пристосовуватися до таких умов.

Втім, навіть у найсуворіший кліматичний рік озимий горох дає не менш як 20 ц/га врожаю.

Ось і цього року абсолютно безсніжна зима практично не позначилася на стані культури. Хіба що нестача вологи була більш відчутною. Але жодних істотних змін у технологію вирощування не довелося вносити.

На знімку: Червень 2020 року. Головний агроном ДП «Ілліч-Агро Донбас» агрохолдингу HarvEast Сергій Степанченко перевіряє стан озимого гороху на полях Нікольського району Донецької області.

Озимий горох полюбляють дбайливі господарі

— Вирощування гороху здійснюється у вашій компанії на богарних землях чи в умовах зрошення? Наскільки різні показники врожайності в цих умовах, — запитую.

— Ми вирощуємо озимий горох у всіх чотирьох районах Донеччини, де орендуємо землю, тобто у Мангушському, Волноваському, Нікольському, Мар’їнському районах Донецької області, — зазначає Наталія Лехка. — Горох засіяний тільки в богарних умовах. Цього року купуємо насіння для сортооновлення, яке буде висіяно на зрошенні. Природно, як і всі інші культури, горох дуже добре відгукується на наявність вологи, тому врожайність на поливі зазвичай є вищою мінімум удвічі.

— Які бачите переваги вирощування озимого гороху з точки зору раціонального землекористування? Наскільки вирощування цієї культури сприяє оптимальному завантаженню сільськогосподарської техніки у весняний період?

— По-перше, горох — це найкращий попередник для озимої пшениці, і в нашій структурі це 50% від планової площі. По-друге, сівба гороху в жовтні знімає навантаження посіву просапних культур навесні. По-третє, це найбільш рання культура в збиранні, і цим вона дуже зручна для компаній.

Відповідальний підхід знаходить позитивні відгуки

Коротко — про компанію ТОВ «Харвіст Холдинг». HarvEast — українська компанія, що займається рослинництвом і молочним тваринництвом. Земельний банк становить 127 тис. га. До регіонів діяльності належать Донецька, Київська та Житомирська області.

Акціонерами є «СКМ» і «Смарт-Холдинг». Генеральний директор       HarvEast — Дмитро Скорняков.

Рослинництво — це пріоритетне спрямування діяльності HarvEast. Основні культури — озимі та ярі зернові (пшениця, ячмінь, горох, кукурудза), соняшник і бобові культури.

Щодо насіннєвого напрямку, то його 2017 року HarvEast почав розвивати як окремий вид бізнесу з проекту гібридизації насіння соняшнику для компанії MAS Seeds. У 2018 році агрохолдинг розширив рамки співпраці з французьким партнером до трьох проектів і почав вирощувати насіння для Euralis Semences, Corteva Agriscience (tm) і Аlta Seeds. У жовтні компанія запустила в експлуатацію власну лінію з доопрацювання насіння продуктивністю 8 т/год. Універсальна насіннєва лінія встановлена на території колишнього олієпресового заводу, розташованого в Нікольському районі Донецької області. До кінця 2018 року завод був реконструйований, на його території також введений в експлуатацію елеватор ємністю зберігання 9 тис. кубічних метрів. Разом з лінією з доопрацювання насіння почала працювати лабораторія контролю якості продукції, що випускається.

У 2019 році завод почав доопрацьовувати насіння пшениці, соняшнику, бобових і кукурудзи як для потреб HarvEast, так і для зовнішніх споживачів.

Заслуговує на увагу досвiд зрошення, здобутий HarvEast за останні кілька років. У травнi 2017 року HarvEast запустив першу чергу зрошення з двома дощувальними машинами для поливу 350 га. Уже через рік — 1 червня 2018 року — HarvEast ввів в експлуатацію другу чергу зрошення, яка забезпечує поливом 740 га землі Мангушського району Донецької області. У 2019 році HarvEast ввів в експлуатацію системи зрошення також у київському активі. Загалом під поливом у агрохолдингу перебуває 1600 га. За п’ять років агрохолдинг планує забезпечити зрошенням до 5 тис. га оброблюваних земель.

«Для нас важливо залишити позитивні результати своєї дiяльностi на землi», — зазначають у компанiї, i такий вiдповiдальний пiдхiд знаходить своє визнання в українському суспiльствi.

У 2018 році HarvEast посів друге місце в рейтингу ТОП-10 роботодавців АПК України.

У 2019 році генерального директора HarvEast Дмитра Скорнякова було визнано кращим генеральним директором в агрогалузі України в рамках премії AgroChempions.

Фото надано компанією HarvEast.

Тим часом

Останні декілька сезонів показали, що споживання бобових зростає не лише в Індії, а й усьому світі, тому робити ставку на бобові культури розумно та доцільно, розповіла директор з продажу агрохолдингу HarvEast Тетяна Алавердова під час онлайн-конференції АПК-Інформ «Niche: Focus on pulses». «Горох для нашої компанії, — зазначила експерт, — уже не є нішевою культурою, тому що його частка в загальному валовому зборі більше 10%. Роблячи таку ставку і розраховуючи загальну рентабельність, завжди враховуємо, що вирощування бобових це +10% до врожайності пшениці наступного сезону».

До речі

В Україні, повідомляє Мінекономіки, вже зібрано 476 тис. тонн гороху з 216 тис. га (93% площ)