Закінчивши факультет військової підготовки при Кам’янець-Подільському національному університеті, був направлений на військову службу до 72-ї окремої механізованої бригади, яка дислокувалася у Білій Церкві. Прийняв посаду командира інженерно-саперного взводу інженерно-саперної роти групи інженерного забезпечення. Уже через рік молодий лейтенант бере участь в очищенні місцевості від вибухонебезпечних предметів у селі Новобогданівка, що в Запорізькій області, та в місті Лозова на Слобожанщині.

У 2014-му, з приходом російського окупанта на схід України, старший лейтенант Євгеній Федорович вирушає виконувати завдання з інженерного забезпечення підрозділів та частин у зону проведення антитерористичної операції. З травня по червень виконує бойові завдання поблизу Волновахи. На початку червня особовий склад інженерного взводу, який входив до групи розмінування, перебазовується у район села Кожевня Донецької області. Там військовослужбовці проводять низку заходів щодо розмінування місцевості від вибухонебезпечних предметів, встановлюють мінно-вибухові загородження, виконують інші інженерні роботи.

...14 липня, близько 5-ї години ранку, старший лейтенант Федорович, як завжди, здійснював перевірку маршруту руху підрозділів Збройних Сил України на наявність вибухонебезпечних предметів. Група рухалася вздовж державного кордону. На одній із небезпечних ділянок польової дороги спрацював саморобний вибуховий пристрій великої потужності. Терористи встановили його в ґрунт та надійно замаскували. Внаслідок підриву старший сержант, який виконував завдання разом з Євгенієм, загинув на місці. Євгеній Федорович дістав поранення та був направлений у шпиталь. Лікарі діагностували закриту черепно-мозкову травму.

Після лікування, через півтора місяця, капітан Федорович знову повертається в зону проведення антитерористичної операції.

У вересні указом Президента України його було нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

На початку 2015 року офіцер удруге поїхав на схід. Він у складі групи встановлював мінно-вибухові загородження, пророблював проходи в загородженнях противника. Поблизу Старогнатівки разом із колегами-саперами провів розмінування декількох квадратних кілометрів місцевості, знешкодив сотні вибухонебезпечних предметів. Допомагав у фортифікаційному облаштуванні українських позицій. У подальшому виконував бойові завдання у складі інженерно-саперної роти групи інженерного забезпечення поблизу Авдіївки.

2017 року його призначають на посаду помічника начальника служби бригади. Цього ж року отримує достроково військове звання «капітан». Протягом майже двох років, до грудня 2019-го, Євгеній побував у найнебезпечніших точках Донбасу.

Виконував бойові завдання на обійманій посаді поблизу населених пунктів Бахмут, Світлодарськ, Попасна, Новозванівка, Золоте.

Нині майор Євгеній Федорович проходить службу на посаді інспектора відділення військового енергонагляду у Центрі спеціальних інженерних робіт Командування Сил підтримки Збройних Сил України.

Фото з архіву  Євгенія Федоровича.