Підписання відповідної угоди, за даними Міністерства закордонних справ України, планується у вересні, під час офіційного візиту Президента Володимира Зеленського до Словаччини.

Варто нагадати: Ужгородський аеропорт — єдиний в Україні, який для зльоту й приземлення літаків використовує повітряний простір сусідньої Словаччини, яка є членом Євросоюзу й працює за вимогами EASA (Європейської агенції авіаційної безпеки).

У червні 2016 року строк договору між Словаччиною та Україною на диспетчерське обслуговування літаків в Ужгородському аеропорту закінчився. «Ще за вісім місяців до цього ми неодноразово зверталися до Мінінфраструктури з проханнями зробити все для укладання нової угоди», — так емоційно говорив улітку 2017 року тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. А поки місцева влада наполегливо порушувала це питання, на модернізацію летовища було вкладено величезні кошти з обласного бюджету — поставлено сертифікований паркан, модернізовано злітно-посадкову смугу, відремонтовано службові приміщення й закуплено обладнання для обслуговування пасажирів.

Ось так критично виглядала картина тоді. І нарешті через довгі чотири роки з ужгородського летовища у небо підніматимуться літаки!..

До речі, незабаром мине століття з того часу, відколи з ужгородського летовища до Праги, Відня й далі можна було запросто літати. Діялося це за часів Чехословаччини, до складу якої входило нинішнє Закарпаття, тому й збудований так аеропорт, що повітряні судна мають заходити на територію нинішньої Словаччини...