Йшлося на зустрічі й про перші порушення та координацію зусиль для протидії таким спробам. Розмова відбувалась за ініціативи міністра внутрішніх справ та голови Центральної виборчої комісії, повідомила прес-служба МВС.

Як зауважила керівник Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, нині уточнення потребує стаття Виборчого кодексу щодо надання недостовірних відомостей до Державного реєстру виборців.

«Нині нести відповідальність за недостовірну інформацію, може, наприклад, паспортний стіл, якщо надав Держреєстру недостовірну інформацію. Ми ж говоримо, що таку саму відповідальність має нести і сам виборець, якщо він надав про себе недостовірні відомості. Наприклад, зазначив, що живе у Затоці, а насправді — в Ірпені, і передав свої персональні дані — щоб там за нього кинули бюлетень. Право голосу — конституційне, тому повинно захищатися від спроб незаконного втручання та зловживань», — наголосила О. Айвазовська.

Такі випадки, хоч і поодинокі, проте вже зафіксували в Одеській, Львівській, Житомирській та Харківській областях. Тож міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що ці речі потребують відповідного реагування правоохоронців із метою превенції.

«Ці факти на контролі Національної поліції, яка вживатиме відповідних заходів для реагування. Ми не повинні допустити, щоб вони стали масовими чи могли вплинути на демократичне волевиявлення українців. МВС готове забезпечити правопорядок у частині виборчого законодавства за найвищими стандартами. Маємо відповідний досвід попередніх років, коли робота правоохоронців під час виборчого процесу була оцінена досить високо, а сам процес волевиявлення отримав найвищі оцінки європейського співтовариства — з точки зору дотримання всіх демократичних стандартів», — додав очільник МВС.

Відповідні зміни до Виборчого кодексу будуть запропоновані на розгляд народних депутатів уже 25 серпня — під час проведення позачергової сесії, зауважили учасники зустрічі.

Крім того, законодавцям запропонують у Виборчому кодексі скоротити термін тривалості охорони поліцією приміщень для голосування. Нині така охорона має забезпечуватися протягом восьми днів. Але у цьому немає жодного сенсу, переконана О. Айвазовська. Адже фактично поліція охоронятиме пусті приміщення для голосування. Що зовсім невиправдано, з точки зору затрат ресурсів поліції та держави.

Вл. інф.