Черговому покупцю так цікаво розповідав про правила догляду за яблуньками, що заслухалась. Виявляється, вирощувати сад — не клопітно, а цікаво та приємно.

— Щепити дерева умів ще мій батько Володимир Антонович, — розповідає садівник-любитель. — Ходив по селу й учив садити дерева усіх, хто його просив. Згодом садівництво стало і моїм захопленням. Я дуже хотів віднайти нині втрачені старі сорти фруктових дерев. Навіть їздив по селах і шукав. Але також придивлявся до яблук іноземної селекції. Думав, що вони такі гарні через ГМО та пестициди-гербіциди. Не розумівся я тоді на цих речах. А наука селекція пішла вперед. Коли збирав сорти і вивчав новинки, поспілкувався зі знаними садівниками, котрі вщент розкритикували мій «дідівський» спосіб щеплення дерев, тому що у мене дерева росли великі, та й сам процес був громіздким і тривалим. Я ж бо щепив дерева на сіянцях: сіяв зернятко, вирощував деревинку, а на ній уже прививалася щепа. Тоді мені спеціалісти пояснили, що існують спеціальні виведені селекціонерами системи коріння. Їх можна придбати, навчитися розмножувати та щепити на них.

Для яблуні, наприклад, є системи М-106, М-16, М-24, М-9... І відповідно яблуні ростуть по-різному. Є низькорослі сорти, шпалерні, середньорослі. На такому корені яблунька починає плодоносити навіть на перший рік після «прививки». Коли дерево низеньке (до трьох метрів), то зручніше і врожай збирати, і обприскувати від хвороб та шкідників. А з сіянця дерево може вирости й до восьми метрів. За ним важко доглядати, збирати урожай. Такі системи коріння є й для інших фруктових дерев... Тепер я колекціоную нові сорти. Шукаю їх по плодорозсадниках. Колекція у мене вже чимала — десь триста сортів.

— Як правильно садити деревинку, щоб вона гарно прижилася?

— Колінце на щепі має бути на сантиметр над землею, — пояснює Валерій Володимирович. — Це для того, щоб не утворювався приріст. Це так званий дикий корінь. Тому коли ви його занурите під землю, у вас почне рости «дичка». Треба усе це обрізати. Колінце має бути повернуте на південь, щоб швидше цей зріз заростав.

— Як обирати саджанець?

— Тут «секрет» елементарний, варто, щоб його кожен знав. Різні сорти яблук чи груш мають різний колір кори. Коли ми приходимо на ринок, то бачимо деревця з фотографіями плодів і чудовим описом. Нас запевняють, що виросте саме такий плід, як на фото. А через три роки у людини розчарування, бо плоди не такі. Тому на ринку дивіться не на фото, а на колір кори саджанців. Якщо він у всіх в’язках, під усіма етикетками однаковий (а це буває часто) — значить, вас обманюють.

— Коли краще садити щепи: весною чи восени?

— Коли ми садимо деревинку весною — це для неї травма. Вона уже ожила, готова розвиватися, плодоносити. А ми її переносимо з місця на місце, тривожимо. Пошкоджена коренева система мусить відновитися. Тож деревинка хворіє. А ми втрачаємо цілий рік, який дерево могло давати плоди. Восени ж, поки не настануть морози, дерево встигає вкоренитися. І оскільки рух соку уповільнюється, дерево майже «не помічає», що його потурбували. Тож пересадка буде не такою травматичною, як навесні.

Розмовляла Анна ЛЕГКА.

Здолбунівський район Рівненщини.

Фото автора.