Але, як нація, ми вже неодноразово доводили — немає перепон, які б ми не були в змозі подолати. Тож маємо робити все, щоб не зганьбити пам’ять предків і сучасних героїв, щоб наступну тридцяту річницю незалежності ми відзначали з гордістю за все зроблене для країни. Але для захисту української ідентичності потрібна солідарність суспільства. Це — запорука нашого майбутнього, наголошують представники парламентських політичних сил.

Ольга КОВАЛЬ, фракція «Слуга народу»:

— День Незалежності — це не просто святковий день! Незалежність -це омріяний здобуток народу, за який сотні років боролися мільйони патріотів, який ми повинні захищати нині кожен день, це — відповідальність кожного перед нашою історією!

Незалежність починається з усвідомлення свободи кожним із громадян держави! Свободи совісті, слова, віросповідання, економічних свобод та можливостей для розвитку особистості.

Україна — держава, що спроможна дати всі можливості кожному своєму громадянину! Ми маємо природні ресурси, вигідне географічне положення, але головне наше багатство — ми самі — вольовий і талановитий народ! Ми ніколи не опустимо голову перед труднощами, не зрадимо ідеали наших предків, які здобули незалежність!

Вітаю зі святом усіх, хто живе з Україною в серці! Бажаю натхненної роботи задля процвітання держави і впевненості у майбутньому!

Ірина ФРІЗ, фракція «Європейська солідарність»:

— Шлях до незалежності ніколи не був легким для нашої держави. За довгі роки визвольної боротьби українці здобули головне — незламне прагнення до свободи. І перш за все, в День Незалежності, варто подякувати тим, хто вже шість років зберігає та захищає її — нашим військовим, ветеранам та волонтерам. Я щиро дякую кожному, хто всі ці роки стримує російську агресію, хто став щитом між війною та мирним життям. Низький уклін вам, наші Герої!

Історія України рясніє видатними фактами та подіями. Саме українського князя Ярослава Мудрого називають сватом всієї Європи. Найстаріший університет Східної Європи — Острозька академія, був заснований 1576 року князем Костянтином-Василем Острозьким. Пакти та Конституції прав і вольностей Війська Запорозького Пилипа Орлика була першою Конституцією в Європі. Україна подарувала світові безліч відомих письменників, поетес, художників, акторів та режисерів.

Самобутність українського народу завжди полягала у його волелюбності.

Історія пам’ятає сильних духом українців, які протистояли червоній радянській репресивній машині: Василь Стус, Василь Симоненко, Валер’ян Підмогильний, Микола Куліш та інші. Історія про шістдесятників та українських дисидентів червоною ниткою проходить крізь історію української боротьби із радянським терором.

Пишаймося перемогами та успіхами України. Наша боротьба за свободу та гідність увійшла в історію. Революція Гідності здолала диктатуру Януковича та не дозволила перетворити Україну на сателіта Кремля. Ми випробувані війною. Я дякую кожному українцеві, хто вистояв. Проте ми не просто вистояли, ми стали сильнішими. Ми зробили сильнішу Україну, з дієздатною армією. Ми відмовилися від енергетичної залежності від Росії. Отримали безвізовий режим та заклали незламний стратегічний шлях до інтеграції в ЄС та НАТО. Україна отримала релігійну незалежність від Росії — ми отримали від Вселенського патріархату Томос про визнання автокефальної Православної церкви України.

Кожен із нас сьогодні є творцем сучасної України. Боротьба ще не закінчена. У темні часи, коли сателіти Російської Федерації знову піднімають голови і роблять усе, щоб розчленити країну, знищити її самобутність, нівелювати важливість української мови, маємо проявити мудрість і об’єднатись. Запорука майбутнього України — солідарність суспільства для захисту української ідентичності та багатства нашої країни. З незалежністю не жартують. Її боронять та плекають. Зі святом, країно!

Юрій БОЙКО, співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя»:

— День Незалежності — одне з головних свят для нашого багатонаціонального народу. Цей день ми завжди зустрічаємо із піднесенням, тому що віримо у майбутнє України, її незалежність, у верховенство права і дотримання свобод громадян.

Знаємо, що разом зможемо подолати всі суперечності історії. Україна знову стане мирною, сильною і єдиною.

Державна незалежність відкрила українському народові великі можливості будувати життя за власними правилами. У нас діє Конституція, яка гарантує політичні, соціальні та культурні права громадян. Наша країна має потужний економічний потенціал, родючу землю, працьовитий і освічений народ. Україна є засновницею Організації Об’єднаних Націй. У нас є всі можливості будувати партнерські рівноправні відносини з іншими країнами.

Водночас, Незалежність — це і величезна відповідальність. У першу чергу — влади, якій люди довірили обов’язок забезпечити благополуччя держави та громадян.

Ми прагнемо відновити справжню незалежність України. Встановити мир, повернути не тільки території, а й людей. Повернути економічну незалежність, скинути ярмо зовнішніх боргів, захистити національне багатство та підтримати вітчизняних виробників.

Відновлення незалежності — це повернення до цінностей, закріплених у Декларації про державний суверенітет України. Забезпечення громадянських, політичних, соціальних та культурних прав усіх українських громадян. Повернення до позаблокової політики, нейтральний статус і розвиток взаємовигідних економічних відносин з іншими державами.

Для мене Незалежна Україна — мирна, демократична та успішна держава, в якій єдиним господарем є український народ.

Олег КУЛІНІЧ, голова депутатської групи «Довіра»:

— 29 років — це молодий, але вже свідомий вік для людини. У той же час, для держави це ще дуже і дуже мало. Але, оцінюючи всі події, які пройшла наша країна за ці 29 років, можна з впевненістю сказати, що українське суспільство обрало свій шлях, і цей шлях — незворотний.

Ми обрали шлях політичної незалежності, демократії, економічного розвитку і співпраці з Європейським Союзом, інтеграції в європейське співтовариство. Багато громадян скажуть, що ми рухаємося цим шляхом занадто повільно, і вони будуть праві. Але так само потрібно зважати на об’єктивні причини, які ми не можемо ігнорувати: це і світові кризи, і дуже складна міжнародна ситуація, і, в першу чергу, воєнна агресія проти нашої держави. І у цьому контексті хочу сказати спасибі кожному воїну, волонтеру, медику, які боронять східні рубежі країни!

Втім, озираючись назад, на геройські вчинки і боротьбу наших предків, на те, що наша країна вже пройшла протягом століть, можна бути впевненим, що українці у своєму прагненні до розвитку і демократії здолають і всі нинішні тимчасові труднощі!

Дуже хочеться, щоб ті зміни, яких ми всі прагнемо, відбувалися швидше, щоб український працьовитий народ нарешті отримав той рівень життя, на який він заслуговує! Хочеться також, щоб українці працювали у себе вдома, а не були змушені їздити світом у пошуках роботи і кращої долі! Впевнений, що з часом усе це буде, бо українці цього точно достойні. Адже ми як нація вже неодноразово доводили — немає перепон, які б ми не здатні були здолати! А в найскладніші часи, перед обличчям найбільших загроз і викликів наш народ показує всьому світу приклад взаємодопомоги, підтримки і згуртованості!

Тож у 29-ту річницю Незалежності бажаю Україні і українцям розвитку, впевненості у завтрашньому дні, віри в свою державу і в її можливості! Благополуччя в кожну українську сім’ю, нових звершень в розбудові нашої країни, бо до цього насправді причетний кожен українець! Всім співвітчизникам бажаю натхнення і сил, щоб йти вперед, досягати нових вершин і перемагати!

Іван КРУЛЬКО, фракція «Батьківщина»:

— Щиро вітаю всіх українців з 29-ю річницею Дня Незалежності України!

Незалежність ніхто нам не подарував! Вона не далась нам легко, як дехто розповідає, а виборювалась століттями важкої боротьби! Тому цінуймо те, що здобуто життями мільйонів українців і пам’ятаймо про відповідальність кожного! Про потребу щодня посилювати Україну і дбати про її національні інтереси, а не «здавати» чи «продавати» їх!

За 29 років незалежності Україна могла б стати найуспішнішою та найзаможнішою країною Європи, зважаючи на її стартові умови! Адже їй Богом дано 33% чорноземів світу, 5% мінерально-сировинного потенціалу, чудове географічне розташування, гори, море, працьовиті, освічені і кваліфіковані люди, потужний промисловий потенціал... Але замість цього наша держава -найбідніша з-поміж усіх пострадянських республік, а наші люди побираються по світу у пошуках кращого життя і піднімають економіки інших країн. А все тому, що Україна не змогла розумно та ефективно розпорядитись своїм національним багатством...

Україна та українці заслуговують на краще! Україні потрібні професійні й компетентні люди у владі, чітка і зрозуміла стратегія і правильна система управління, щоб тут можна було створити «економічне диво», як це свого часу зробив у Сінгапурі Лі Куан Ю, чи в повоєнній Німеччині Конрад Аденауер...

Вчені вже давно довели, що нації піднімаються не тому, що в них є корисні копалини, не тому, що вони мають гарне географічне розташування. Все залежить від системи управління і сильного лідера, здатного змінити хід історії!

Бажаю нам, українцям, мудрості, щоб розгледіти свого справжнього національного лідера і, використовуючи наші природні і географічні переваги, побудувати омріяну успішну Україну із заможним народом. Миру Україні, достатку, процвітання!

Досвідчених і професійних управлінців у владі!

Роман ЛОЗИНСЬКИЙ, фракція «Голос»:

— Мені 26. Я народився вже під синьо-жовтим стягом. Радянський союз і червоні прапори — для мене це не більше, ніж темна сторінка історії моєї землі. А Незалежність — не подарунок чи випадковість. Не спадок давніх традицій чи добра звістка від незнайомця. І не доконаний факт. Бо для нас, українців, це досі процес.

Окрім скидання радянського ярма в 1991-му, крім зміни курсу країни в 2014-му, це постійний процес, в якому ми разом виборюємо і захищаємо нашу Незалежність.

В чому вона проявляється? Це незламні і безстрашні українці, які воювали і воюють. Ті, хто займався розбудовою держави і продовжує творити інституції. Ті, хто щодня творить омріяну Україну. Ті, що пишаються нашими символами, при цьому не мають рожевих окулярів, що все вже ОК і можна «сушити весла», пливучи за течією. Це підприємець, що не дає хабарі, це посадовець, що їх не бере, поважаючи закони як спільні правила гри. Це професійні і талановиті люди, які творять її унікальною, легендарною. Дивують світ і створюють нові сенси.

Що точно варто зробити цього дня? Піти до своїх друзів, які повернулися з фронту. Подзвонити тим, хто нині на рубежах. І просто подякувати їм за те, що тримають небо над нами. За те, що стримують мордор, який ненавидить усе українське. За те, що ми можемо вільно ходити вулицями своїх міст.

І згадати тих, хто поклав життя за неї. 16-річного Степана Чубенка з Краматорська, закатованого бойовиками за українську символіку. Депутата Горлівської міськради Володимира Рибака, вбитого терористами за намагання відстояти український прапор. Добровольця, пластуна і волонтера Віктора Гурняка, який віддав життя, коли під обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту на Луганщині. Закривавлений державний прапор, котрий він мав з собою, закарбувався в моїй пам’яті назавжди... І тисячі інших наших хлопців і дівчат. Героїв.

Саме для того, щоб не зганьбити їхню пам’ять, не маємо зупинятися. Незалежність — це ми. Сьогодні, завтра, кожен день. Від найдрібніших кроків до вирішальних рішень. Вдома і всюди в світі.

Зі святом, друзі! Давайте за наступні 365 днів зробимо все, що в наших силах, щоб 30-річчя Незалежності ми відзначали з гордістю за все те, що зробили для нашої країни. Бо Україна — це кожен із нас.