На це запитання відповіли 72 народні депутати і зареєстрували в парламенті законопроект «Про внесення змін до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка» (№ 3006а).

«Ми зареєстрували законопроект щодо законодавчого регулювання питання натуральної, державної допомоги при народженні дитини — «Пакунок малюка», повідомила у Фейсбуці голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

За її словами, щороку держава здійснює публічні закупівлі для надання зазначеної допомоги. Орієнтовна вартість «Пакунка малюка» становить п’ять тисяч гривень. Точна цифра — результат роботи тендеру.

Так, у 2019 році в Україні народилися 308817 дітей. Отже, відповідні видатки з державного бюджету становили майже 1,5 мільярда гривень. Щоправда, публічні закупівлі для надання зазначеної допомоги держава здійснює без законодавчого закріплення такої допомоги, користуючись підзаконними актами. Тому народні депутати напрацювали законопроект, який закриє цю прогалину в законодавстві.

«На «Пакунок малюка» законне право матимуть усі маленькі українці», — зауважила депутат, наголосивши на продовженні стратегії встановлення контролю за використанням публічних коштів та коштів державного бюджету: «Ми унеможливлюємо зловживання та робимо черговий крок у запровадженні уважного та дбайливого ставлення до коштів платників податку».

Г. Третьякова переконана, що завдання соціальної держави — надання гідних умов життя з моменту народження: «Маємо робити все, щоб наша держава молодшала, народжувалися діти, а сім’ї та держава могли задовольняти їх потреби та права, зокрема, на життя, захист, освіту, безпеку та розвиток». Депутат також закликала громадськість долучитися до обговорення законопроекту, адже зворотний зв’язок, за її словами, дуже важливий.

У тому, що «Пакунок малюка» не варто монетизувати, бо це інструмент стимулювання відповідального батьківства та підтримки вразливих сімей, особливо у часи, коли багато українців переживають фінансові труднощі, переконана й народний депутат Євгенія Кравчук («СН»).

«Згідно з даними опитування ЮНІСЕФ, позитивний вплив програми на сімейний бюджет відчули 79 відсотків сімей із дітьми. Майже половині (49 відсотків) одержувачів «Пакунка» вдалося істотно заощадити на купівлі товарів для немовляти на перших місяцях життя. За два роки кількість предметів у «Пакунку» зросла в 2,5 разу. Якщо у 2018 році лише 35 відсотків батьків надавали перевагу пакунку перед грошовою виплатою, то тепер 8 із 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме у натуральному вигляді», — повідомила Є. Кравчук.

Монетизація «Пакунка», переконана вона, не покриє таку само кількість товарів аналогічної якості. «Знову-таки аналітика ЮНІСЕФ підтверджує: вартість товарів із «Пакунка малюка» стане батькам дорожче на 50—200 відсотків, у середньому це майже 7000 гривень. Як за-ступник голови профільного Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, гарантую, що після завершення строку внесення альтернативних законопроектів ми якнайшвидше розглянемо № 3006а з тим, щоб українські родини були забезпечені «Пакунком малюка». Зберігаючи для українських мам і тат можливість отримати пакунок у натуральному вигляді, ми допоможемо родинам не тільки заощадити кошти, а й зберегти час на догляд за малечею замість того, щоб ходити за списком заздалегідь визначених законом магазинів», — констатувала парламентарій.

Вл. інф.