Новий політичний сезон точно не буде простим, хоча б з огляду на наближення місцевих виборів, загострення епідеміологічної ситуації та спад в економіці. Парламенту доведеться реагувати на багато викликів сьогодення — і деякі законопроекти, покликані покращити ситуацію, вже напрацьовані. Про першочергові завдання парламенту представники фракцій розповіли «Голосу України».

Давид АРАХАМІЯ, голова фракції «Слуга народу»:

— Четверту сесію буде повністю присвячено підготовці державного бюджету на 2021 рік. У пріоритеті також пакет економічних законів. Є чудовий закон про індустріальні парки, який треба якомога швидше прийняти. Другий — це закон про локалізацію, ми надаємо перевагу українським виробникам у машинобудуванні.

Роман ЛОЗИНСЬКИЙ, фракція «Голос»:

— План нової сесії ще буде затверджуватися. Однак уже нині ми розуміємо, що найближчі баталії будуть навколо питання зміни постанови про місцеві вибори, яке нам нав’язує Кремль. І це те, чого ми не можемо дозволити. Не може бути жодних виборів на окупованих територіях до того часу, поки там не буде повної реінтеграції — інформаційної та культурної.

Серед моїх пріоритетів у сфері роботи Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування — потрібно нарешті підготувати якісні зміни до Конституції в частині місцевого самоврядування. І якісно їх обговорити у всіх регіонах перед винесенням на голосування. Це саме те, чого не зробив Зеленський, коли минулого року був змушений двічі відкликати свій варіант змін до Основного Закону, ламаючи через коліно практику парламентаризму.

Крім того, маємо дотиснути прийняття двох важливих законопроектів:

№ 3118, який унеможливлює політичні конфлікти між містами і обласною владою, щоб не робити гірше своїм мешканцям;
№ 3195, який регламентує підзвітність окремих міністрів Верховній Раді, забезпечуючи у такий спосіб виконання контрольної парламентської функції над урядом.

У пріоритетах команди — боротьба за справедливість. Зокрема, ми продовжимо наполягати на звільненні вічно-тимчасового міністра Авакова та очищенні правоохоронної системи.

Софія ФЕДИНА, «Європейська солідарність»:

— Серед основних тем має бути безпека України. Це, зокрема, забезпечення обороноздатності нашої країни, наближення до НАТО і реакція на події в Білорусі. Головними питаннями на четвертій сесії, крім прийняття державного бюджету на наступний рік, буде і корекція законів стосовно малого і середнього бізнесу, на які чиниться тиск.

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— «Батьківщина» налаштована на змістовну, професійну і відверту роботу. Фракція має професіоналів, і ми зареєстрували чимало законопроектів, які можуть збільшити надходження до бюджету і поліпшити життя людей.

Нам би хотілося нарешті почути і від уряду, і від президентської монобільшості програму дій та розвитку країни, і ми готові доповнювати її в соціальній сфері, частині безпеки, в боротьбі з коронавірусом.

Дуже хотілося б, щоб на новій сесії пропрезидентська фракція знову не голосувала без обговорень, адже це суттєво позначається на якості законопроектів. Треба нарешті визнати: кожен недосконалий закон — це черговий крок до погіршення життя людей та їхньої бідності! Економіка першою реагує на неякісну законотворчу роботу.

Тому ми виступаємо за інші підходи до роботи: щоб всі парламентські фракції відпрацьовували законопроекти і дискутували їх не в турборежимі і не за принципом монобільшості «нас більше і ми праві». А в режимі професійності і максимальної віддачі кожного депутата для людей!

І головне: треба нарешті підвищувати соціальні стандарти і ухвалювати законопроекти, які покращать життя українців. Це — пріоритетне завдання парламенту!

Олег КУЛІНІЧ, голова депутатської групи «Довіра»:

— Група «Довіра» наполягатиме на включенні до порядку денного сесії низки ключових законопроектів і на їхньому якнайшвидшому розгляді. Серед них є вкрай важливі соціальні проекти щодо підтримки молодих фахівців освітньої і медичної галузей (№ 2826) та щодо відновлення справедливості стосовно чорнобильців (№ 2827).

Украй важливим, на думку нашої групи, є розгляд розробленого нами законопроекту     № 2825 «Про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо бюджетної підтримки АПК». Ключова його теза — встановити бюджетну підтримку АПК на рівні не менше 1% випуску продукції в сільському господарстві, а не до 1%, як це встановлено нині. Саме аграрна галузь є одним із лідерів нашої економіки і головним наповнювачем бюджету, тому такий розмір підтримки є не просто справедливим, а життєво необхідним.

Також ми внесли низку законопроектів, що стосуються захисту малих підприємців; особливостей соціального страхування на території Донецької та Луганської областей, підконтрольній українській владі; про врегулювання різноманітних управлінських та соціальних питань.

«Довіра» добиватиметься також прийняття цих та інших законопроектів, спрямованих на підвищення соціальних гарантій і відновлення соціальної справедливості, розвиток економічного потенціалу країни, її рух до розвинутого законодавства європейської правової держави.

Юрій БОЙКО, співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя»:

— Мир, соціальний захист людей і розвиток вітчизняної економіки повинні стати ключовими пріоритетами у роботі Верховної Ради. У першу чергу парламент повинен сконцентруватися на законопроектах, спрямованих на підтримку людей. Це збільшення соціальної підтримки людей з інвалідністю, ветеранів, афганців, чорнобильців, одиноких матерів — усіх, хто потребує допомоги держави у цей складний кризовий час.

Ми також зобов’язані захистити громадян від негативних наслідків зростання цін і комунальних тарифів. Маємо прийняти рішення, які забезпечать розвиток нашої економіки, державну підтримку вітчизняних товаровиробників, підприємців, інвестиції в регіони.

Крім того, необхідно прийняти постанову про забезпечення водою Донецької області, виділити фінансування на будівництво водоводу для населених пунктів Донбасу. Але все це неможливо реалізувати без відновлення миру на сході, тому парламент повинен активно включитися у цей процес. Зокрема, перейти до розгляду законів, передбачених Мінськими угодами, прийняти закон про амністію для тих, хто не вбивав, а також скасувати закон про так звану реінтеграцію Донбасу.