Автор, який прилетів до України 2014 року на кілька тижнів, а залишився на чотири місяці, став очевидцем початку захоплення територій на сході України.

«Я намагався зібрати якомога більше точок зору: шахтарі, активісти, студенти, праві, ліві, проукраїнські, проросійські. Так я отримав той матеріал і намагаюся зрозуміти цю прекрасну та складну країну», — розповів Археміно Барро «Голосу Америки». Всі ці інтерв’ю, часто небезпечні для його життя, й лягли в основу книги. Розповідь починається з жовтня 2013 року, коли українці ще сподівалися, що Віктор Янукович підпише договір про Асоціацію з Європейським Союзом. А закінчується — трагедією літака МН-17.

Автор розповів «Голосу Америки», що працював над книгою шість років, оскільки знадобився час, щоб осягнути весь масштаб подій. Окремий розділ присвячено Голодомору та злочинам Сталіна, очевидно для того, щоб пояснити, чому схід України став російськомовним. Книгу написано як розповідь журналіста про реальних людей з нанизуванням фактів з історії України. Барро розповів, що намагався писати дуже простою мовою для широкого загалу читачів, і сподівається, що книгу читатимуть не лише в іспаномовних країнах. Нині він планує видати її англійською мовою.