За цей період, як йдеться у звіті політика, оприлюдненому на його публічній сторінці у Фейсбуці, було подано 20 законопроектів, десять з яких стали чинними актами, 435 поправок до законопроектів, із яких 86% прийнято. Зокрема, завдяки законотворчій діяльності Руслана Олексійовича створено Національний орган інтелектуальної власності; удосконалено адміністративний захист прав суб’єктів інтелектуальної власності; посилено охорону і захист прав на торговельні марки та промислові зразки та боротьбу з патентним тролінгом; узгоджено норми чинного законодавства України щодо охорони прав на винаходи та корисні моделі із правом ЄС; оголошено конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба та розпочато роботу над законодавством про державну символіку України.

Парламентарій також виступив ініціатором схвалення законів і постанов щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України, посилення відповідальності за невиконання законних вимог і перешкоджання діяльності народного депутата України, організації роботи Верховної Ради України на період карантину, проведення урочистого засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Окрім того, опрацьовано понад 500 звернень громадян. Зокрема, було спрямовано депутатський запит щодо вжиття МОЗ України невідкладних заходів для організації лікування за кордоном дворічного хлопчика.

Руслан Стефанчук здійснює керівництво робочими групами — з розробки законопроектів із питань народовладдя, щодо парламентської опозиції та рекодифікації цивільного законодавства. Перша робоча група вже підготувала законопроект «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». Триває робота ще над шістьма законопроектами щодо народовладдя. Напрацьована структура законопроекту про парламентську опозицію. Підготовлено концепцію рекодифікації цивільного законодавства.

Як співголова міжпарламентської ради Україна—НАТО і заступник голови Національної парламентської групи в Міжпарламентському Союзі, Руслан Стефанчук провів низку міжнародних зустрічей зі стратегічними партнерами — зокрема, з делегацією Республіки Молдова на чолі з Міністром закордонних справ і європейської інтеграції Ніколає Попеску, з делегацією Європейського Парламенту на чолі з Петом Коксом, з помічницею Генерального секретаря ООН Мір’яною Сполярич Еггер, із заступником Голови Парламенту Республіки Молдова Міхаілом Попшоєм, з віцепрезидентом EUROSAI Мілославом Калою, з делегацією Комітету Європейського Парламенту у закордонних справах на чолі з його Головою Девідом Макаллістером, з делегацією Посольства Швейцарії в Україні на чолі з Послом Клодом Вільдом, з Президентом Парламентської асамблеї Організації безпеки і співробітництва в Європі Георгієм Церетелі, з представниками Венеціанської комісії в форматі Zoom-конференції.

У рамках науково-просвітницької діяльності Руслан Стефанчук прочитав для народних депутатів України та їхніх помічників-консультантів і співробітників апарату Верховної Ради України цикл лекцій за навчальними програмами «Законотворча діяльність» та «Європейське парламентське право» в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України. Як дійсний член (академік) Національної академії правових наук України, виконував обов’язки, передбачені її статутом, зокрема, сприяв впровадженню результатів наукових досліджень у практичну діяльність державних органів, а також здійснював підготовку відповідних досліджень і наукових працівників.

Політик взяв участь у міжнародній онлайн-конференції «Основні уроки та виклики сучасних парламентів в умовах пандемії коронавірусу», проведеній за участі Агентства США з міжнародного розвитку, на якій обговорювали ключові питання, що постали перед парламентами України та інших країн під час пандемії, підходи та інструменти для їх подолання, а також шляхи підвищення ефективності роботи національних парламентів.

За рік роботи у парламенті Руслан Стефанчук був присутній під час 99% голосувань з питань порядку денного і взяв участь у 97% голосувань.

«Не збавляючи обертів, працюємо далі! Дякую за вашу підтримку! Творимо разом сильну Україну!» — наголосив Руслан Стефанчук.

 

Інфогарфіка результатів діяльності Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука. 

Вл. інф.