Переповнені камери, грибок і пліснява на стінах, відсутність зливних бачків, зношеність матраців, подушок і ковдр, обмежений доступ до питної води, таргани та клопи. Крім того — ігнорування протиепідемічних вимог і нехтування засобами індивідуального захисту. А ще факти нелюдського поводження й покарання.

Таку картину побачили працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, які спільно із громадськими моніторами відвідали Запорізький слідчий ізолятор і Запорізьку міську медчастину філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України».

Як повідомляють в Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, візит було організовано в рамках реалізації національного превентивного механізму. Під час спілкування із засудженими й особами, узятими під варту, члени моніторингової групи не отримали скарг на тортури, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження та покарання.

«Водночас під час огляду приміщень одного з режимних корпусів СІЗО виявлено шість так званих транзитних камер, у яких утримувалося від 6 до 11 осіб, які чекають на переміщення (етапування) до інших пенітенціарних закладів». Ці камери взагалі не внесено в акт вимірювання житлової площі приміщень СІЗО. Зокрема, у них наднормативно утримували осіб, унаслідок чого не тільки порушувалися вимоги щодо норми житлової площі на одну особу, а й право на приватність і гідні умови утримання», — йдеться в повідомленні.

Перевіряльники пересвідчилися, що частина камер продовжує перебувати у вкрай незадовільному стані. Стіни й стеля цих камер вкриті грибком і пліснявою. Ув’язнені скаржаться на неналежні комунально-побутові й санітарно-гігієнічні умови (відсутність зливних бачків, зношеність матраців, подушок і ковдр, обмежений доступ до питної води, наявність у камерах тарганів і клопів).

«Причиною цього є зберігання в камерах великої кількості харчових продуктів і недотримання санітарно-гігієнічних вимог самими ув’язненими, незважаючи на заходи дезінсекції, які вживає адміністрація установи», — зазначено за результатами перевірки.

У секретаріаті також нагадують, що 31 травня в Запорізькому СІЗО запроваджено експериментальний проект з облаштування й функціонування камери з поліпшеними умовами, до якої ув’язнені можуть потрапити, заплативши 3410 гривень на місяць.

«Однак скористатися цією послугою в’язні СІЗО не зможуть, тому що всі три місця в цій камері оплатила одна особа», — стверджують у секретаріаті.

Крім того, більшість працівників ігнорують протиепідемічні вимоги й нехтують засобами індивідуального захисту, що може призвести до потрапляння на територію установи СOVID-19.

Один з ув’язнених поскаржився на вчинення щодо нього протиправних дій з боку працівників ДУ «Полтавський слідчий ізолятор», з якого він нещодавно прибув. За сприяння представників Секретаріату звернення засудженого були спрямовані до територіального управління Держбюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві.

«Під час візиту до Запорізької міської медичної частини виявлено факти нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження й покарання. Так, у маніпуляційному кабінеті хворим ув’язненим надають медичну допомогу (внутрішньом’язові й внутрішньовенні ін’єкції) через металеві ґрати», — заявляють перевіряльники.

За результатами візиту до Міністерства юстиції України й інших органів влади буде скеровано відповідні звіти із зазначенням виявлених порушень прав ув’язнених і наданням рекомендацій щодо їхньго усунення.

Фото Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.