Його знайшли зранку у столичному Гідропарку з тяжкими травмами — зі зламаними рукою і ключицею, важкою черепно-мозковою травмою — і госпіталізували до лікарні швидкої допомоги. Нині потерпілого прооперовано, він перебуває у реанімації у тяжкому стані. Правоохоронці з’ясовують обставини інциденту. Особливо трагічним є те, що напад на Володимира Балуха стався саме у річницю його звільнення з кремлівського полону разом із іншими 35 незаконно ув’язненими українцями — 7 вересня 2019 року, в рамках масштабного обміну утримуваними особами з Росією.

Правоохоронці кваліфікували злочин як розбій. За фактом заподіяння тілесних ушкоджень Балуху слідчим відділом Дніпровського управління поліції м. Києва розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України (розбій). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна, повідомили у відділі комунікації поліції Києва. Зібрані відомості за цим фактом внесено до ЄРДР. За даними поліції, у постраждалого зникли мобільний телефон і банківська картка. Для розслідування обставин події створено слідчу групу з найдосвідченіших та висококваліфікованих працівників поліції. Правоохоронці відпрацьовують місце скоєння злочину, встановлюють свідків та очевидців цієї події, поліцейські перебувають у лікарняному закладі, аби поспілкуватися з потерпілим, щойно отримають дозвіл лікарів.

За словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, у правоохоронців нині немає достатньо інформації щодо причин нападу на Володимира Балуха — «чи побутовий конфлікт, чи якесь замовлення, чи щось інше». «Зараз поліція встановлює всі обставини нападу на нього, — розповів Геращенко в ефірі одного з телеканалів. — Ми отриманій інформації надаватимемо статус публічної, тому що це публічна особа, ми зацікавлені в повному і всебічному розслідуванні цієї справи».

У рамках досудового розслідування правоохоронці встановили, що Балух у компанії 10—15 осіб відпочивав в одному із закладів на території столичного Гідропарку. Востаннє його бачили близько опівночі. У столичній прокуратурі заявили, що тримають на контролі розслідування кримінального провадження, розпочатого за фактом заподіяння тілесних ушкоджень Володимиру Балуху. «Під час проведення першочергових слідчих дій правоохоронці встановили місце, де потерпілий перебував напередодні, та осіб, з якими він спілкувався. Із вказаними свідками проводяться слідчі дії. Також виявлено сумку з особистими речами потерпілого. Досудове слідство триває. Вживаються всі необхідні заходи, спрямовані на встановлення обставин, за яких потерпілий дістав тілесні ушкодження, та осіб, які можуть бути до цього причетні», — повідомили у прес-службі прокуратури міста Києва.

Нападом на Володимира Балуха занепокоєні в Офісі Президента України. «Офіс Президента вкрай стурбований інформацією про напад на колишнього політв’язня Володимира Балуха. Його жорстоко побили цієї ночі — фактично в річницю його звільнення з полону. Зламані рука та ключиця. За повідомленнями лікарів, загрози його життю немає, — йдеться у повідомленні на офіційному сайті глави держави. — Вимагаємо від Національної поліції швидкого та повного розслідування цього злочину. Нині немає підтверджених даних, які свідчили б про те, що в нападу міг бути політичний мотив. Але всі версії мають бути ретельно перевірені, зокрема й політична».

Соратники Володимира Балуха не виключають політичну складову.

«За попередньою інформацією, політв’язні Кремля зібралися разом, аби привітати один одного з річницею звільнення. Поряд перебувала російськомовна компанія. Володя зробив зауваження, схоже, ці люди могли потім його відстежити...» — написала на своїй сторінці у Фейсбуці співголова фракції «Європейська солідарність» у Верховній Раді Ірина Геращенко.

«Балух ніколи і нікому не дозволить ображати Україну й українців. Я не сумніваюся, що саме ця його позиція стала причиною нападу на нього в річницю звільнення політв’язнів, — заявив у Фейсбуці народний депутат України, представник фракції «Європейська солідарність» Ахтем Чийгоз. — Балух — дуже порядна і чесна людина, там іншої версії немає... Це з політикою пов’язано, я це точно знаю. Тут версія тільки одна: його побили тільки за те, що він завжди і скрізь обстоює все, що пов’язано з Україною й українцями».

«Ми вимагаємо негайного розслідування всіх обставин цього злочину і відповідей на питання, хто напав на Володимира Балуха. Ми не виключаємо, що причиною трагедії стали політичні погляди представника нашої партії і вимагаємо особистого контролю за розслідуванням міністра внутрішніх справ», — йдеться у заяві партії «Європейська солідарність».

Тим часом столичні поліцейські розшукують свідків побиття Володимира Балуха. Всіх, хто має інформацію, яка може допомогти в розкритті цього злочину, просять звернутися до Дніпровського управління поліції (вул. Червоноткацька, 2) або зателефонувати за такими номерами: 093-332-22-66; 097-085-86-04 або 102.