Перші напрацювання стратегії розвитку Маріуполя до 2030 року, що реалізується за підтримки Агентства USAID, презентували міський голова Вадим Бойченко (на знімку), міжнародні консультанти, експерти та інші спікери.

Форум став початком співпраці муніципалітету міста та його жителів для реалізації проекту, який отримав назву Стратегія можливостей. Спостерігати за подією міг кожен — велася пряма трансляція. На форумі представили загальний підхід до стратегічного планування на визначений період, візію та місію сталого розвитку Маріуполя в майбутньому.

«Важливо зробити наше місто ще більш комфортним та безпечним для жителів. Ми маємо поставити себе на місце молоді. Зрозуміти, які будуть перспективи в студентів чи молодої сім’ї через десять років», — зазначив міський голова Вадим Бойченко. За його словами, потрібно врахувати умови, що їх диктує сучасність, та рухатися в майбутнє, беручи приклад з розвинутих міст світу.

За словами очільниці Гданська Александри Дулькевич, місто-побратим підтримуватиме Маріуполь на шляху позитивних змін. Протягом останніх п’яти років реалізовано багато масштабних проектів, реконструкцій та заходів, які доводять, що Маріуполь — європейське місто.

Міжнародний консультант Проекту USAID «Економічна підтримка східної України» Майк Старесініч записав відеозвернення до учасників форуму. Він побажав Маріуполю впевненості на обраному шляху. «У Пітсбурзі є три візії. Інновації — це наша традиція, адаптуватися потрібно швидше, — сказав він. — Такі критерії диктує темп змін у світі, що постійно прискорюється. Лідерство — це серфінг, і Маріуполь може бути «на хвилі», трансформуючись та мислячи наперед».

Консультант Проекту USAID «Економічна підтримка східної України» Лілія Гриневич за-
значила, що освіта має стати основою розвитку Маріуполя.

«Якісна освіта — це підвищення рівня міста та його жителів. Вузи — джерело інновацій та магніт для притоку молоді, — сказала вона. — Для Маріуполя вони можуть стати «точками росту». Разом усі освітні процеси роблять громаду більш відповідальною та зацікавленою в житті міста. Саме громадянська згуртованість та навички комунікації дають змогу створювати великі зміни».

Під час форуму проводилися онлайн-опитування серед його учасників. Зворотний зв’язок дав можливість зрозуміти, які основні напрями розвитку обирають маріупольці. Серед популярних — індустріальна інноваційність, мультикультурність, освіта, медицина та туризм.

Донецька область.

Фото прес-служби Маріупольської міської ради.