Йдеться про реконструкцію державного підприємства «Одеський морський порт», будівництво багатофункціонального навчального центру для дітей у селищі Авангард Овідіопольського району, завершення реконструкції мосту через Хаджибейський лиман.

В. Зеленский ознайомився з перебігом реконструкції причалу № 7 Одеського морського порту. Міністр інфраструктури Владислав Криклій зазначив, що причал побудовано 1963 року і строк його експлуатації минув.

Реконструкція причалу забезпечить можливість перевалки генеральних вантажів обсягом до 2 мільйонів тонн щорічно. Нині завершено роботи на першому пусковому комплексі, який включає реконструкцію 163,32 метра причалу.

Відновлення розпочалося в 2018-му, але проходило дуже повільно. Цього року темпи робіт значно прискорилися.

Реконструкція причалу № 7 — один із наймасштабніших інвестиційних проектів Одеського порту. Глава держави зазначив, що наступного року почнеться реконструкція другої частини причалу.

— Загалом це буде 357 метрів — найдовший причал Одеської області, який збільшить перевалку і прибуток для держави, — повідомив В. Зеленський.

Під час зустрічей із представниками Одещини Президент розповів про перспективи розвитку регіону. Він узяв участь у презентації Стратегії розвитку області на 2021—2027 роки.

— Сьогодні ми продовжуємо представляти стратегії розвитку українських регіонів. 25 жовтня в нашій країні — місцеві вибори. Тепер, коли завершується дуже важлива реформа для України — децентралізація, ці вибори є надважливими.

Регіони отримують значні повноваження й фінансування. І кожен житель громади повинен чітко розуміти, як використовують його кошти, на що вони йдуть і найголовніше — для чого, — сказав глава держави, відзначивши, що саме регіональні стратегії розвитку покликані дати відповіді на ці запитання.

На думку В. Зеленського, кожен регіон країни має величезний потенціал і майбутнє. Головне — чітко визначити свої сильні сторони й у партнерстві з центральною владою розбудовувати їх, рухаючись уперед, до процвітання.

Зокрема, в Одеської області — неймовірні перспективи, підкреслив Президент: «Ми завжди називаємо Одесу «перлиною біля моря». На мою думку, це занадто скромно, тому що Одеська область — це цілий скарб біля моря».

Представляючи Стратегію розвитку Одеської області до 2027 року, народний депутат Сергій Колебошин (СН) підкреслив, що регіон має великий туристичний, транспортний і аграрний потенціал.

Серед пріоритетів розвитку Одеської області він назвав формування ефективного економічного простору, новий соціально-гуманітарний розквіт, екотрансформацію, глобалізацію культурного й туристичного середовища. Також в області необхідно розбудовувати якісну інтернет-мережу.

В. Зеленський відвідав і Одеську обласну державну філармонію. За словами архітектора Володимира Суханова, споруда, побудована наприкінці XIX століття, потребує негайного капітального ремонту.

Глава держави, у свою чергу, підкреслив, що реконструкцію будівлі Одеської філармонії необхідно внести в перелік об’єктів національної програми «Велике будівництво» на наступний рік.

Одесити звернулися до Президента із проханням вирішити питання реставрації й повернення в Одесу картини видатного італійського художника XVII століття Мікеланджело Мерізі да Караваджо «Узяття Христа під варту». Це єдине полотно майстра в Україні. У 2008 році картину було викрадено. Пізніше зловмисників знайшли. У зв’язку з тим, що суд над викрадачами картини триває, вона досі має статус речового доказу, що також унеможливлює її переміщення та експонування.

Полотно перебуває на відповідальному зберіганні в Національному науково-дослідному реставраційному центрі в Києві, де вже третій рік триває його відновлення. Художники закликали завершити реставрацію картини до наступного року, коли світ відзначатиме 450-річчя від дня народження Караваджо.

Одеська область.

Фото: president.gov.ua