Відповідно до частини третьої статті 89 Конституції України, статті 4 Закону України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», статті 87 Регламенту Верховної Ради України Верховна Рада України постановляє:

1. Утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду (далі - Тимчасова слідча комісія).

2. Визначити основними завданнями Тимчасової слідчої комісії:

1) розслідування фактів корупції у сфері видачі дозвільної документації на будівництво за зверненнями суб’єктів господарювання та оприлюднених у засобах масової інформації;

2) розслідування фактів зловживань та/або неналежного виконання своїх обов’язків посадовими особами органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, що стало причиною порушення прав та законних інтересів суб’єктів господарювання;

3) встановлення, збір інформації та отримання пояснень від фізичних та юридичних осіб, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розгляду яких утворено Тимчасову слідчу комісію;

4) розроблення пропозицій Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, центральним органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування на підставі результатів розслідування;

5) ініціювання питання про притягнення винних у вчиненні корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень осіб до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України.

3. Встановити, що кількісний склад Тимчасової слідчої комісії складається з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій (депутатських груп) виходячи із забезпечення такого представництва в її складі: один представник від тридцяти народних депутатів України, але не менш як по одному народному депутату України від кожної депутатської фракції (депутатської групи).

4. Обрати головою Тимчасової слідчої комісії народного депутата України Пузійчука Андрія Вікторовича (депутатська фракція політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), заступником голови Тимчасової слідчої комісії - народного депутата України Юрчишина Ярослава Романовича (депутатська фракція Політичної Партії «ГОЛОС»).

5. Обрати до складу Тимчасової слідчої комісії таких народних депутатів України:

Аліксійчука Олександра Васильовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

Бабенка Миколу Вікторовича - група «ДОВІРА»;

Бондаря Віктора Васильовича - група «Партія «За майбутнє»;

Ватраса Володимира Антоновича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

Величковича Миколу Романовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ»;

Дунду Олега Андрійовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

Мандзія Сергія Володимировича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

Павлюка Максима Васильовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

Приходько Наталію Ігорівну - фракція Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ»;

Стріхарського Андрія Петровича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

Шуляк Олену Олексіївну - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

Юнакова Івана Сергійовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ».

6. Встановити, що Тимчасова слідча комісія є повноважною в кількості 14 членів комісії, обраних до її складу за пропозиціями депутатських фракцій (депутатських груп).

7. Визначити термін діяльності Тимчасової слідчої комісії - один рік з дня її утворення.

8. Кабінету Міністрів України, Офісу Генерального прокурора, Службі безпеки України, Державному бюро розслідувань України, іншим органам державної влади, органам місцевого самоврядування, установам та організаціям незалежно від форм власності сприяти діяльності Тимчасової слідчої комісії та забезпечити додержання законів України «Про статус народного депутата України» та «Про державну таємницю» щодо доступу членів Тимчасової слідчої комісії до інформації, матеріалів та документів, які стосуються предмета діяльності Тимчасової слідчої комісії.

9. Звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України по мірі його готовності, але не пізніше шестимісячного терміну з дня її утворення.

10. Матеріально-технічне, кадрове, інформаційне та організаційне забезпечення роботи Тимчасової слідчої комісії покласти на Апарат Верховної Ради України.

11. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України Д. РАЗУМКОВ.

м. Київ,
15 вересня 2020 року.
№ 892-IX.