Таку мету поставили перед собою учасники регіонального форуму «Розширення інвестиційного потенціалу територіальних громад», який відбувся на Дніпропетровщині (на знімку). Участь у ньому взяли народні депутати, посли зарубіжних країн в Україні, інвестори, представники обласної влади, регіонального інвестиційного агентства, державних банків.

Народний депутат Сергій Демченко зазначив, що до його виборчого округу входять Петриківський і Дніпровський райони області. Ці райони посіли перші призові місця в області за підсумками роботи за півроку. Вони кращі серед районів за соціально-економічними показниками.

«Аеропорт, що споруджується, розміщуватиметься в нашому окрузі. Другий за значущістю об’єкт — екопарк — теж наш. Секрет нашого успіху в тому, що в нас є молодь і досвід. Інвесторам скажу, що свою роботу бачу в лобіюванні інтересів округу загалом і кожної ОТГ окремо — їх у нас дев’ять. До них ввійшло понад 60 сіл. Для інвестора важливо отримувати підтримку, починаючи із самого низу, з районів, включаючи область, і загальнодержавну. Це і моє основне завдання», — сказав Сергій Демченко.

Народний депутат Дмитро Чорний розповів, що в його окрузі створено 12 ОТГ: «Децентралізація повинна нарешті принести результати на місцях. Спочатку разом із головами РДА і керівництвом області була розроблена карта туристичних магнітів, які приваблюють людей на наші території. Паралельно з цим ми займалися дорогами — щоб бізнес ними доїхав до територій. До маленьких міст і сіл, які також вимагають уваги бізнесу. Бажання розбудовувати наші міста змушує нас агітувати за наші території», — підкреслив Дмитро Чорний.

На комунікаційному майданчику ОТГ, яких у регіоні 78, представили можливим інвесторам свої проекти. Зокрема, Межівська ОТГ розробила понад 70 інвестиційних проектів, серед яких будівництво тваринницького комплексу, сонячних електростанцій, переробка молока й сільгосппродукції, створення туристичних маршрутів.

«Разом із програмою USAID створили геопортал з публічною базою земельних ділянок. Там детальна інформація, яка може зацікавити потенційних інвесторів. Зокрема, про розміри, власників і користувачів ділянок, наявні інженерні мережі.

Тим підприємцям, які вирішать розбудовувати бізнес на території ОТГ, достатньо просто зайти на сайт і отримати всі необхідні дані», — розповідає голова Межівської ОТГ Володимир Зражевський.

Свої п’ять проектів представила й Підгороднянська ОТГ: будівництво великого ринку в Підгородному, елеваторного господарства з перевантажувальним залізничним пунктом, критого аквапарку й логістичного парку.

«По кожному із проектів готові надати бізнесу земельні ділянки, підвести необхідні комунікації, допомогти з пошуком персоналу. Наша громада ще дуже молода, тому тільки нарощуємо потенціал», — зазначає заступник міського голови Підгородного Микола Горбачов.

За словами керівника компанії «Stekloplast», віце-президента Союзу українських підприємств Наталі Єремеєвої, Дніпропетровщина надзвичайно цікава для бізнесу. Тут і родюча земля, і ракетобудування, і багато успішних людей.

«Але громадам важливо вміти шукати потенційних інвесторів і презентувати свої проекти так, щоб зацікавити ними. Участь у форумі — гарна можливість не тільки зав’язати корисні контакти, а й отримати багато корисної інформації», — вважає вона.

Дніпропетровська область.

Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА.