Під час сесії голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин запитав директора департаменту охорони здоров’я ОДА Ореста Чемериса, скільки коштів надійшло в регіон із державного Фонду боротьби з COVID-19, і почув у відповідь: жодних коштів не надходило.

Про ситуацію в медичних закладах Олександр Ганущин знає не з чуток. Він три тижні лікувався від коронавірусу в Центрі легеневого здоров’я, перебував у важкому стані.

«Із 66 мільярдів гривень фонду Львівщина мала отримати 4,6 мільярда гривень. Ми підтримуємо наші медичні заклади за рахунок обласного бюджету. За моєю пропозицією обласна рада визнала роботу уряду з фінансування видатків на охорону здоров’я, безпосередньо пов’язаних з COVID-19, незадовільною», — заявив Олександр Ганущин. — А дороги, про які каже влада, не замінять нам елементарних засобів захисту від коронавірусу. Скільки медикаментів, засобів захисту можна було б купити, якби надійшла хоч половина зазначених коштів»?

На Львівщині лікування одного важкого хворого на коронавірус в медичному закладі стає щодня в 2 тисячі гривень, а в палаті інтенсивної терапії — 6 тисяч гривень. І ці кошти здебільшого змушені сплачувати пацієнти, бо лікарням вистачає коштів лише на зарплату і комунальні послуги, а на медикаменти — тільки частково. Люди зі своєю бідою залишені самі на себе. Зокрема, в Центрі легеневого здоров’я на медикаменти залишається лише 20 відсотків від потреби.

У Львівській області зареєстровано майже 19 тисяч підтверджених випадків COVID-19. Стаціонарну допомогу надають 19 медичних закладів. Зайнято майже 50 відсотків ліжкової мережі.

Львів.