Головне завдання лісівників — уберегти їх від самовільних рубок, пожеж, для чого постійно ведеться відеоспостереження і проводяться цілодобові рейди державної лісової охорони, а також садити ліс. До речі, цього року дубровицькі лісівники посадили його на 130 гектарах, у планах на наступний рік — узяти рубіж у 160.

— Ми започаткували вирощування власного посадкового матеріалу в коробах. Це дешевший спосіб, ніж вирощувати його в теплицях, відтак дещо зекономили на цій статті витрат, — розповідає Віталій Петренко, який п’ять років очолює колектив

Дубровицького держлісгоспу.

А працювати з людьми, повірте, нелегко, бо в кожного з майже 170 працівників — свій характер, свої проблеми. Попри це Віталій Анатолійович зумів згуртувати колектив, тож усі поставлені перед підприємством завдання лісівники виконують і навіть перевиконують. Ось які показники має лісгосп за вісім місяців. Заліснені всі зруби минулого року на 142 гектарах, проведено догляди за лісовими культурами на площі 262 гектари, зроблено доповнення лісових культур на майже сотні гектарів. Облаштовано 320 кілометрів мінералізованих протипожежних смуг, проведено догляди за наявними 1359 кілометрами лісосмуг.

— Дубровицький держлісгосп — бюджетоутворювальне підприємство нашого району, тож ми зацікавлені, щоб воно працювало стабільно, хоча й в умовах карантину, кажуть лісівники, працювати стало набагато складніше, — розповідає голова Дубровицької РДА Олександр Гузич. — І тут роль керівника лісгоспу дуже важлива. Відтак підприємство вчасно сплачує податки, виплачує гідну заробітну плату працівникам.

І справді, за дев’ять місяців ДП «Дубровицький лісгосп» сплатило 18,2 мільйона гривень податків і зборів до бюджетів усіх рівнів та єдиного соціального внеску.

До речі, на підприємстві згідно з колективним договором діє соціальний пакет для працівників. На випадок біди отримують матеріальну допомогу. Підприємство цьогоріч на бажання працівників оздоровило в санаторіях шістнадцять лісівників.

Їм видається формений одяг, взуття та ін. Люди мають мотивацію працювати краще, триматися роботи.

Тим часом керівник лісгоспу Віталій Петренко активний і в громадському житті району. Він — голова Дубровицької асоціації футболу, багато робить для розвитку цього виду спорту і задоволений тим, що в Дубровиці в рамках програми «Велике будівництво» побудована перша черга спортивно-оздоровчого комплексу, з’явилося чимало міні-полів і у селах. Тож молоді є де тренуватися і грати у футбол.

Рівне.

Фото надано автором.