У ході віддаленої роботи народні депутати обговорили ключові напрями співпраці з правоохоронними органами та ухвалили рішення залучити до роботи комісії делегованих представників правоохоронних органів та інших фахівців.

Голова ТСК Андрій Пузійчук поінформував про створення електронної пошти tsc_dabi@rada.gov.ua, на яку громадськість та підприємці можуть повідомляти про відомі можливі факти зловживань в органах архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

У засіданні Тимчасової слідчої комісії взяли участь представники правоохоронних органів, зокрема Офісу Генерального прокурора, Національного антикорупційного бюро України, Національної поліції України. Утім, парламентарії наголошували, що не особливо задоволені якістю перших відповідей, які надійшли від правоохоронців у письмовій формі. А відтак заслухали доповіді представників відповідних структур. Зі сказаного склалося враження, ніби громадяни не особливо й скаржаться на зловживання у сфері архітектурно-будівельного контролю та нагляду. «За результатами нашого засідання можна сказати, що в ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція) корупції немає, всі там чесні, звернень до правоохоронних органів з приводу корупції в цій сфері немає, на слідчих не тиснуть, прокурорів не чіпають, суди чисті й запитань ні до кого немає», — резюмував один із членів комісії Максим Павлюк. Він запропонував своїм колегам підготувати конкретні кейси і вже за ними звертатися до всіх правоохоронних органів, щоб мати більш предметну розмову.

Таку позицію підтримав і голова ТСК А. Пузійчук. Він закликав громадян повідомляти про факти зловживань на скриньку ТСК. «Ми вже починаємо отримувати перші звернення, — сказав парламентарій. — Вони дуже цікаві. Плюс ТСК опрацьовує матеріали з публічного доступу, в тому числі й журналістські розслідування. У нас починає з’являтися велика кількість різноманітних кейсів. Думаю, наступного засідання, яке відбудеться 8 жовтня, ми їх розглянемо і за результатами будемо звертатися до відповідних правоохоронних органів».

Нагадаємо, що за створення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду Верховна Рада проголосувала 15 вересня. Основними завданнями ТСК є розслідування фактів корупції у сфері видачі дозвільної документації на будівництво. Парламентарії також перейматимуться випадками зловживань та неналежного виконання своїх обов’язків посадовцями органів державного архітектурно-будівельного контролю і нагляду.

Вл. інф.