Це може бути 26 лютого -у день опору кримчан російській агресії. Про це йшлося в Міністерстві закордонних справ України на вчорашньому онлайн-брифінгу щодо політичних переслідувань лідерів Меджлісу.

Заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова нагадала, що окупація української території триває щодня, і завдання влади -реагування на злочини Москви (порушення прав людини, мілітаризація тощо) та формування «Кримської платформи» на підтримку України.

До того ж російська окупаційна влада поновила кримінальні провадження проти лідерів кримськотатарського народу, зокрема, проти народного депутата Мустафи Джемілєва, голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, гендиректора телеканалу ATR та віце-президента Всесвітнього конгресу кримських татар Ленура Іслямова. Мета, акцентував адвокат Микола Полозов, — дискредитація моральних авторитетів і кримськотатарського народу загалом.

Народний депутат Мустафа Джемілєв наголосив, що навіть не може відвідувати судові засідання, оскільки йому заборонений в’їзд на територію анексованого кримського півострова. Попри те, російська влада уникає обговорення у будь-яких дипломатичних форматах питання окупованого Криму і ув’язнених кримських татар за проукраїнську позицію. Адвокат Микола Полозов вважає, що в тимчасово окупованому Криму не зацікавлені в одержанні реальних свідчень по сфабрикованих справах, тому судять заочно.

Лідери кримськотатарського народу розцінюють дії Кремля, направлені на дискредитацію українських патріотів, як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

Вл. інф.