Перший такий звіт в оновленому форматі відбувся 5 жовтня. Відкрив його Президент Володимир Зеленський, зазначивши, що це «дуже важлива по-Дія».

Свій виступ глава держави розпочав зі спогадів річної давності, пов’язаних із випадками, які створювали складнощі для українців, які відкривали або закривали власний бізнес, отримували довідки про народження дитини або різні дозвільні документи. Тож під час передвиборчої кампанії Володимир Зеленський та його команда поставили амбітну мету зі створення «Держави у смартфоні». «Тоді багато хто крутив пальцем біля скроні і казав, що це неможливо, — зауважив Президент. — Та вже нині ми маємо можливість завантажувати мобільний додаток «Дія», отримувати дозволи в електронному кабінеті, не відходячи від комп’ютера реєструвати ФОП за 15 хвилин і відкривати власну справу швидше, аніж у більшості країн. Можемо користуватися сервісом «Є-малятко» та отримувати послуги за однією заявою в пологовому будинку або онлайн. Протягом року ми стали четвертою країною в Європі, яка має цифрові водійські права, та першою країною в світі, що має цифровий паспорт, за допомогою якого можна подорожувати та відкривати банківський рахунок просто онлайн. І це лише десята частина від наших великих планів. І лише перший крок на шляху створення цифрової держави, де сто відсотків послуг буде онлайн, а бюрократія та корупція стануть нетиповим явищем».

Цифрова Україна це не лише зручно, підкреслив В. Зеленський. За його словами, це ще й поштовх до потужного економічного розвитку, бо частка цифрової економіки в світі дуже швидко зростає. Президент також поінформував, що кілька тижнів тому підписав указ про створення сприятливих умов для розвитку в Україні ІТ-індустрії. А також визначив як невідкладний законопроект, який стосується додатку «Дія-Сіті». «Це унікальна історія, за якої буде створено спеціальну юридичну та економічну зону для креативної економіки й ми чекаємо на його ухвалення парламентом якомога швидше», — сказав В. Зеленський.

У рамках «Дія Саміту» команда Міністерства цифрової трансформації на чолі з Михайлом Федоровим розповіла про успіхи та презентувала наступні кроки та нові доступні послуги для громадян. Серед усіх нововведень В. Зеленський особливо відзначив ініціативу, пов’язану із входженням країни в режим Paperless. «Тобто більше жодних паперів, — акцентував Президент. — Це стосується всіх державних органів і жодна державна установа не зможе вимагати від українців жодних довідок і витягів чи інших нескінченних папірців, необхідних для отримання тих чи інших послуг». «Розуміємо, що створення цифрової держави — це складний важливий шлях, — продовжив В. Зеленський. — Він супроводжується спротивом системи і застарілим законодавством, скепсисом, а іноді й зневірою. Але це пройшли всі революційні проекти світу. Рік тому «Держава у смартфоні» була тільки нашою мрією, а нині, коли мобільним додатком «Дія» користується п’ять мільйонів громадян, це вже точно початок нової реальності. Реальності, в якій Україна буде цифровою, сучасною і комфортною для людей. Цей рух вже не зупинити, а шлях вже незворотний».