Воно ефективно господарює, тож тут переймали досвід не лише колеги з області, а й з інших регіонів, зокрема, щодо ефективного ведення лісового господарства та раціонального використання деревини.

— Під нашою опікою 52 тисячі гектарів лісових угідь, — розповідає директор підприємства Олександр Прохор (на знімку). — Дуже важливо зберегти їх від пожеж і лісокрадів. Для цього у нас налагоджене відеоспостереження, цілодобово працює державна лісова охорона. Важливо також примножувати лісові багатства, розумно та раціонально їх використовувати, чого ми з колективом намагаємося дотримуватись.

Керівник розповів, що у цьому році посадили майже 360 гектарів лісових культур. А щоб було що садити, у лісгоспі є базовий і тимчасові розсадники для вирощування стандартного посадкового матеріалу для своїх потреб, а також для реалізації іншим лісокористувачам. Як каже директор, для населення у двох розсадниках вирощують декоративний посадковий матеріал.

А ще соснівські лісівники випробовують нові технології вирощування сіянців із закритою кореневою системою — такий посадковий матеріал дає змогу збільшити строки посадки лісових культур.

Соснівський лісгосп займається також переробкою деревини. Для цього торік став до ладу новий деревообробний цех, працювати на новій лінії переробки деревини — одне задоволення, кажуть робітники цеху. А на переробці задіяно 120 чоловік. У Соснівці виготовляють пиломатеріали, а також щит меблевий, дубові заготовки. На них великий попит не лише на внутрішньому ринку, а й у країнах Європи, Китаї.

Загалом Соснівський лісгосп дає роботу 341 місцевому мешканцю, що дуже важливо в умовах тотального безробіття у сільській місцевості. Люди тримаються роботи, бо мають до того вагому мотивацію — певні соціальні гарантії, а також гідну заробітну плату: вона по лісгоспу сягає в середньому більше 13 тисяч гривень на місяць.

— Це одне з бюджетоутворюючих підприємств нашого Березнівського району, — каже голова Березнівської РДА Олег Піщанський. — І роль молодого, енергійного керівника Олександра Прохора у цьому відчутна, оскільки навіть у таких складних умовах карантину він зумів згуртувати колектив на ефективну роботу.

І справді, ДП «Соснівський лісгосп» за дев’ять місяців цього року сплатив 32 мільйони 143,3 тисячі гривень податків і зборів до бюджетів усіх рівнів та 9 мільйонів 364,3 тисячі гривень єдиного соціального внеску.

— Соснівські лісівники чутливі і до потреб району, — продовжує Олег Піщанський. — Коли почалася епідемія, кожен з працівників лісгоспу добровільно переказав свій одноденний заробіток у фонд для потреб Березнівської центральної районної лікарні — загалом 145 тисяч гривень. На рахунку лісівників й інші благодійні справи.

До речі, соснівські лісівники не лише добре працюють, а й прищеплюють любов до лісу, до своєї професії місцевим школярам. У Соснівській гімназії діє шкільне лісництво, юні лісівники беруть участь у садіння лісу, догляді за ним, а на уроках різні «лісові» теми школярам висвітлюють фахівці лісгоспу. Не дивно, що юні лісівники після школи опановують лісівничі професії у Березнівському лісовому коледжі та Надслучанському інституті.