Олег Левінський (у центрі) з досвідченим механізатором Миколою Узелом та агрономом Сергієм Осипенком.

Насамперед зміцнилася матеріально-технічна база: на вулиці Незалежності у Гощі з’явився офіс, стало сучасним подвір’я навколо нього. А ще він реконструював центральну базу у селі Чудниця (бо господарює у Корецькому і Гощанському районах), де нині можна не лише працювати, а й відпочити після трудового дня у затишку дерев та квітів. Якщо у 2018 році Левінський орендував 2 100 гектарів, то тепер 3 900. Збільшився й колектив працівників з 23 до 35. Нині Левінський керує не лише товариством «ПоліссяГарант», а й є співзасновником ТОВ «Гуменюк В. І.» та заснував ФГ «ЛевінськийАгро». Такі істотні примноження землі вважає результатом довіри до нього власників паїв.
Життя навчило його бути з людьми максимально відвертим і ставитися з розумінням до їхніх потреб.

— У кожного своя мотивація, — каже О. Левінський. — Тому треба чітко домовлятися про те, що хочуть пайовики і що я можу їм запропонувати з того, що зароблю.

Олег Левінський родом з Черкащини — з родини вчительки і аграрія. Батько навчив господарювати його та ще брата Максима — по-селянськи мудро, насамперед любити і знати техніку. Іноді пан Олег сам залюбки сідає за кермо вантажівки чи комбайна. А легковим автомобілем керує сам. Зізнався, що захоплюється також пасічництвом, але до бджіл останнім часом підходить рідко, бо пасіка аж на Черкащині.

Олег Левінський — дуже цікавий співбесідник. Із ним можна поговорити на будь-яку тему починаючи з виховання дітей з самого малечку до екологічних проблем. Свого часу він закінчив Уманську державну аграрну академію. Як відмінника направили на стажування до Німеччини. Тоді кмітливого хлопця запримітили німецькі фахівці. Тим більше, що студент вільно розмовляв німецькою. Це й стало основою для першої серйозної роботи — виконавчим директором в одному з ТОВ, де пропрацював шість років і набув унікального міжнародного практичного агропотенціалу. Тому на моє запитання відповідає зі знанням справи:

— Німці навчили системності, скрупульозності, ретельності. А в агрономії це все відіграє велику роль. Ми скоротили кількість сільгоспкультур для того, щоб було якомога менше сюрпризів від погоди і досконало вивчили особливості пшениці, кукурудзи, сої, ріпаку. І все ж погодні умови, хочемо того чи ні, завжди вносять якісь корективи. Скажімо, два роки тому жнива розпочали на два тижні пізніше, бо рік був вологим. Цьогоріч, коли для вегетації рослин потрібна була волога, її не вистачало. Далі йшли надто щедрі дощі, що також вплинуло на рослини.

На пшеничних полях «ПоліссяГарант» (а їх 470 га) отримали по 60 центнерів на круг. Як на нинішній рік, то й не погано. Тож збіжжя буде чимало. Сподіваються, що й ціна на нього буде належною.

Олег Левінський розповів, що агрофірма відмовилася від глибокої оранки. Нині актуальний безвідвальний обробіток ґрунту, культивування, щоб максимально використати верхній шар ґрунту, де більше гумусу. А ще сказав, що виплатили за паї людям 11 мільйонів 332 тисячі гривень, інших податків — 6 мільйонів 105 тисяч гривень. Займалися благодійністю. Що це так, підтвердили сільські голови обох районів: Корецького та Гощанського, де агрофірми Олега Левінського орендують землю. А гощанський селищний голова Микола Панчук додав:

— Олег Левінський — співзасновник громадської організації «Спільно Гоща». Чимало допоміг атовцям і завжди дотримує свого слова. На мою думку, є зразком сучасного аграрного інвестора.

Гоща Рівненської області.

Фото автора.