Участь у них беруть усі парламентські, й не тільки, партії. Звісно, це не могло не позначитись на перебігу подій у законодавчому органі. Загалом протягом вересня відбулось десять пленарних засідань, під час яких народні депутати ухвалили низку важливих для проведення перегонів законопроектів.

Відкривши четверту сесію Верховної Ради дев’ятого скликання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков окреслив головні виклики для законодавчого органу та країни загалом. Насамперед це коронавірус та пов’язана з ним економічна криза, а також місцеві вибори: «Верховна Рада завжди була, є і буде політичним органом. Завжди під час прийняття рішень буде політичний аспект. Але мені б дуже хотілося, щоб навіть під час виборчої кампанії всі добре розуміли, що вибори проходять, а повага людей буде, або не буде, залишатися з нами. Тому політика — це правильно, політика — це важливо, рейтинги — це важливо на 100 відсотків, однак державницька позиція повинна превалювати над ними».

Серед низки законопроектів, ухвалених народними депутатами на початку вересня, був проект закону про Бюро економічної безпеки. Документ передбачає ліквідацію податкової міліції, оптимізацію структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами в сфері економіки, усунення дублювання їх функцій та створення бюро з метою запобігання, попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до їх підслідності.

Цей проект ухвалено в першому читанні.

У вівторок, 15 вересня, з трибуни Верховної Ради виступила Генеральний прокурор Ірина Венедіктова. Вона повідомила, що антикорупційні органи досі не передали до Офісу ГПУ матеріали проваджень щодо суддів Окружного адміністративного суду Києва. І запевнила, що Генпрокуратура «залишатиметься у межах закону» і «працюватиме щільно над усіма процесами». Цього дня парламентарії схвалили заяву Верховної Ради щодо ситуації в Республіці Білорусь. У ній висловлено позицію українського парламенту із засудженням дій білоруської влади і закликом налагодити цивілізований діалог із суспільством задля вирішення кризової ситуації.

За наполяганням усіх депутатських фракцій і груп парламент ухвалив зміни до Виборчого кодексу щодо спрощення умов реєстрації кандидатів у депутати на місцевих виборах (№ 3995), якими скасовано обо-в’язковість подання кандидатами на місцевих виборах довідки про несудимість. Народні обранці підтримали проекти постанов про проведення парламентських слухань «Свобода слова чи свобода брехні: факти чи фейки» 9 грудня 2020 року. А також утворили Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Також народні депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів щодо вжиття заходів для забезпечення населення Донецької області безперебійним водопостачанням. Схвалено й постанову про зміни в складі Ради Національного банку України, згідно з якою Василя Горбаля призначили членом Ради НБУ замість Віри Ричаківської.

А 17 вересня в парламенті нарешті схвалили перелік представників Верховної Ради, які увійшли до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Того ж дня ухвалили проект змін до статті 19 закону про лікарські засоби для здійснення електронної роздрібної торгівлі медикаментами, підтримали зміни до статті 268 Податкового кодексу, які стосуються звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб. Загалом того дня народні депутати розглянули майже два десятки законопроектів.

У п’ятницю, 18 вересня, у Верховній Раді представляли проект Держбюджету-2021. Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що документ подано вчасно, відповідно до вимог Конституції та Бюджетного кодексу, та охарактеризував його як бюджет розвитку. Однак народні депутати розкритикували поданий документ. Його називали утопічним та таким, що не відповідає реаліям.

Наприкінці вересня народні депутати розглянули першу електронну петицію. Громадянське суспільство проголосувало за те, щоб на розгляд Верховної Ради винесли питання про створення ТСК з розслідування справи «вагнерівців». Згідно з Регламентом питання обговорювалося без ухвалення жодного рішення, але за окремою процедурою повного розгляду. Парламентарії також підтримали зміни до перехідних положень закону про концесію, відтермінувавши початок функціонування електронної торговельної системи для проведення концесійних конкурсів, оскільки потрібен додатковий час для її розробки.

Під час засідання 30 вересня Верховна Рада підтримала зміни до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка». Так, із 1 липня 2021 року запрацює опція монетизації цієї послуги. Вартість «Пакунка малюка», відповідно до закону, становитиме не менш як три прожиткові мінімуми, відповідно до бюджетного фінансування.

На початку вересня Голова Верховної Ради відвідав з офіційним візитом Литовську Республіку, де поспілкувався з керівництвом держави та взяв участь в урочистій частині пленарного засідання Сейму Литовської Республіки на честь 30-річчя відновлення незалежності.

Згідно зі змінами до календарного плану, в жовтні у Верховній Раді відбудеться тільки одне пленарне засідання під час якого народні депутати мають розглянути в першому читанні проект бюджету на наступний рік. Його призначено на 20 жовтня.