Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин, керівник секретаріату Юрій Сорочик та член комітету Роман Іванісов (справа наліво) під час засідання, на якому було розглянуто проекти нормативно-правових актів, які потребують додаткової правової оцінки, зокрема, про проект закону про тимчасові заходи забезпечення платоспроможності підприємств, які провадили господарську діяльність на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Як провести народне волевиявлення в умовах коронавірусу? Таку тему порушили учасники круглого столу «Місцеві вибори 2020 і COVID-19». Це п’яте публічне обговорення на тему місцевих виборів, організоване Українським кризовим медіацентром у рамках Програми USAID DOBRE.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін акцентував на тому, що згідно з Конституцією, у кожного з нас є право обирати та бути обраним. Але в умовах коронавірусу ситуація дещо ускладнюється, наголосив народний депутат. Він зазначив, що парламент так і не встиг проголосувати за законопроект № 4117, який якраз передбачає правила проведення виборів в умовах дії карантину. Його внесли в порядок денний, але через зміни в календарному плані документ навіть не розглядали на комітеті. В. Безгін повідомив, що 20 жовтня ще має відбутися засідання, присвячене питанням бюджету: «Думаю, можливо варто провести дискусію з приводу ще одного позачергового засідання і про те, щоб воно відбулося раніше».

Народний депутат згадав також і урядову постанову, яка покладає витрати на проведення цьогорічних виборів на органи місцевого самоврядування. «Це кричуще не правильно, — підкреслив він. — Оскільки місцева влада і так першою зіткнулася з пандемією, витративши на це значну частину коштів. Потім був секвестр бюджету, який суттєво вдарив, а тепер ще й оцей додатковий тягар. Сподіваюся, спільними зусиллями асоціацій та народних депутатів ми зможемо знайти компроміс з урядом і все ж домогтися більш збалансованого рішення».
А член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко не бачить невирішуваних питань навіть за умови, якщо позачергового засідання парламенту не відбудеться. «Ми вже неодноразово виходили із тих прогалин і колізій, які існують у законодавстві й врегульовували їх нашими роз’ясненнями, — сказав він. — Думаю, і з цієї ситуації вийдемо». Найбільше питання, за словами представника ЦВК, це голосування за місцем перебування людей, які знаходяться на самоізоляції. Така процедура у принципі передбачена, каже він, але ще належить визначити, за яким порядком вона здійснюватиметься. Найпевніше, спочатку голосуватимуть ті категорії населення, які й нині мають право голосувати за місцем перебування, а вже в другу чергу йтимуть до тих, хто перебуває на самоізоляції. Утім, наприкінці свого виступу А. Гевко все-таки висловив сподівання, що відповідний законопроект таки зможуть ухвалити на позачерговому засіданні Верховної Ради.

А заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко дав чітку інформацію про те, за якими саме правилами ми голосуватимемо наприкінці жовтня. Усі нормативно-правові акти МОЗ спрямовані на те, щоб кожен, навіть той, у кого є симптоми гострої вірусної хвороби, міг проголосувати, запевнив він. Якщо під час проходження термометрії перед входом на виборчу дільницю в людини виявлять підвищену температуру тіла, її все ж допустять до виборчого права, але в окрему кабіну і за окремим маршрутом. Про це повідомлять усіх присутніх на виборчій дільниці для того, щоби була дотримана фізична дистанція. Усіх проситимуть надіти маску. Якщо ж особа відмовиться одягнути маску, вона зможе проголосувати за такою ж схемою, як і люди з симптомами ГРВІ. Але після здійснення свого виборчого права вона нестиме адміністративну відповідальність за порушення чинного законодавства і відвідування громадського приміщення без маски. «Ми не обмежили жодних прав і свобод людини й даємо можливість кожному здійснити своє право вибору», — зауважив В. Ляшко.

Серед інших правил — обробка рук перед входом на дільницю, не більше трьох осіб у черзі біля столу, нанесення розміток, які допоможуть дотримуватися безпечної дистанції.

Рекомендується також не брати з собою дітей на виборчу дільницю. У МОЗ не можуть регулювати кількість спостерігачів та представників ЗМІ, які перебувають на дільниці, але радять всі брифінги проводити на свіжому повітрі. І там же розміщувати інформацію про кандидатів. Водночас наголошують: норма кількості людей на квадратний метр не поширюватиметься на виборчі дільниці. «А тому звертаємося до всіх з проханням уникати скупчень на дільницях», — наголосив В. Ляшко. Він також поінформував, що члени виборчої дільниці будуть одягнуті в маски та захисні екранні щитки. А якщо хтось з членів виборчої комісії захворіє, то інших не відправлятимуть на самоізоляцію за умови, якщо під час підготовки до виборів і під час виборів усі користувалися засобами індивідуального захисту.

За виконання встановлених норм вибори пройдуть безпечно і без суттєвого впливу на епідеміологічну ситуацію, переконані в міністерстві

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.