— Із них майже 47 тисяч гектарів укриті лісами, — уточнює директор лісгоспу Олег Лехкобит (на знімку), молодий, але енергійний та компетентний керівник, який, за словами голови Сарненської РДА Олександра Кохана, «на своєму місці», навіть у цей складний час епідемії зумів згуртувати колектив лісівників на ефективне господарювання. Відтак Сарненський лісгосп — серед кращих на Рівненщині.

А Костянтинівське лісництво лісгоспу у вересні визнане кращим в Україні за підсумками Всеукраїнського конкурсу до 30-річчя заснування Товариства лісівників України. Лісничому Олегу Зарві вручено грамоту, яка засвідчує цю перемогу.

— До речі, у Костянтинівському лісництві розміщений сучасний дорогий комплекс з переробки шишок та отримання і зберігання лісового насіння, який ми торік придбали, — розповідає Олег Лехкобит. — У ньому, а точніше в холодильній установці, зберігаємо не лише власне насіння, а й інших лісгоспів. Так само вирощуємо у розсадниках, коробах достатньо посадкового матеріалу, щоб і собі посадити, і щоб реалізувати іншим лісгоспам.

— У цьому році ми посадили лісові культури на 330 гектарах, зокрема 11 гектарів нових лісів, — розповідає директор лісгоспу.

Але ліс потрібно берегти від лісокрадів, пожеж. За лісовими угіддями стежать п’ять відеокамер. Бережуть, охороняють ліс і державна лісова охорона, яка для мобільності має транспорт, мотоцикли. Голова Сарненської РДА Олександр Кохан каже, що лісівники співпрацюють з владою щодо недопущення самовільних рубок. Воно й зрозуміло: надто багато праці, зусиль і років потрібно для того, щоб виростити дерево.

Загалом ДП «Сарненський лісгосп» працює успішно, виконує завдання з усіх показників. Підприємство — одне з бюджетоутворюючих у Сарненському районі. Торік сплатило 55 мільйонів податків, а за дев’ять місяців цього року бюджети усіх рівнів поповнило на 41,6 мільйона гривень, сплатило 8 мільйонів гривень єдиного соціального внеску.

Лісгосп дає роботу 245 місцевим мешканцям. Вони тримаються її, бо мають хорошу мотивацію — середньомісячна заробітна плата по лісгоспу становить 18,3 тисячі гривень. Працівникам ще колективним договором передбачений соціальний пакет — допомога на випадок біди, оздоровлення через профспілкові путівки у санаторіях та будинках відпочинку, лісівники забезпечуються форменим одягом і взуттям тощо.

До речі, лісгосп є шефом двох шкільних лісництв — на базі Костянтинівського і Тинненського лісництв, прищеплюють любов юним до лісу.

Фото надано автором.