Зокрема, проект закону «Про внесення зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України щодо права слідчого судді, суду не визначати розмір застави у кримінальному провадженні» (№ 3915).

Документ пропонує внести зміну до статті 183 Кримінального процесуального кодексу, доповнивши частину четверту цієї статті новим пунктом 5, передбачивши, що слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, враховуючи підстави та обставини, передбачені статтями 177 і 178 Кримінального процесуального кодексу, має право не визначити розмір застави у кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених частиною третьою статті 307 Кримінального кодексу, що регулює відповідальність особи за незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів.

За словами голови підкомітету з питань кримінального процесуального законодавства та оперативно-розшукової діяльності Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Юлії Яцик, прийняття законопроекту дозволить правоохоронним органам ефективніше протидіяти незаконному розповсюдженню на території країни наркотичних засобів та психотропних речовин. Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні.

Комітет також підтримав пропозицію рекомендувати парламенту взяти за основу і проект закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення порядку видалення зелених насаджень» (№ 3805), поданий народним депутатом Олександром Горенюком.

За словами автора, останнім часом стає проблемою таке явище, як «бетонний тероризм» — у містах недобросовісними забудовниками знищується велика кількість зелених насаджень, і за це ніхто не несе адекватної відповідальності.

«Скажімо, нещодавно у Києві, поблизу метро «Арсенальна», були варварськи знищені всі дерева, а на Французькому бульварі в Одесі вирізали майже 200 одиниць зелених насаджень. Сума штрафу сьогодні за такі дії становить щось у межах 500 гривень», — зазначив О. Горенюк.

За його словами, законодавством встановлена відповідальність за вирубку лісів та знищення зелених насаджень переважно за межами населених пунктів. «А от згаданий законопроект спрямований на збільшення санкцій та поширення їх і на населені пункти, в першу чергу на міста», — підсумував він.

Вл. інф.