За її допомогою мають адмініструватися будь-які види державної соціальної підтримки. На цьому наголосив заступник міністра соціальної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Валерій Бушков на засіданні Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Створення ЄІССС, за його словами, передбачається на технологічній базі діючих інформаційних систем і реєстрів соціальної сфери, зокрема, Реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду (РЗО), у якому наявна інформація практично про все доросле населення, трудову діяльність та соціальні права.

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, у міністерства є чотири цілі. Перша — відцифрувати всі державні послуги за три роки. Друга — покрити 95% території України фіксованим мобільним Інтернетом, без чого неможливо розвивати економіку. Третя — навчити шість мільйонів людей базової цифрової грамотності. Адже нині, за його словами, 53% людей не володіють цифровою грамотністю. І четверта — інфраструктурна, вона передбачає збільшення в економіці частки ІТ-індустрії до 10%. Сьогодні ця цифра становить 3—4%.

Віце-прем’єр-міністр також поінформував про розвиток цифрової освіти в країні. За його словами, вже навчено 300 тисяч українців базової цифрової грамотності та запущено «Освітній портал». «Право на безоплатну цифрову освіту — це базове право кожного українця, бо без цього у XXI столітті неможливо конкурувати», — зауважив він.

Михайло Федоров повідомив, що у листопаді до Верховної Ради буде подано законопроект про «Дія-Сіті», яким пропонується надати найкращі можливості для розвитку ІТ-індустрії, додавши, що у державному бюджеті на наступний рік закладено 2,1 млрд гривень на розвиток усіх проектів цифровізації.

Результатами цифрової трансформації соціальної сфери, за словами урядовців, мають стати зручний та доступний соціальний сервіс для громадян, подолання корупції у соціальній сфері, прозорий розподіл та контроль соціальних видатків держави та їхня оптимізація.

На цьому самому засіданні народні депутати розглянули питання щодо створення при комітеті робочої групи стосовно надання психіатричної допомоги в контексті посттравматичного синдрому для ветеранів. Комітет одностайно підтримав рішення про створення такої робочої групи, яку очолить народний депутат Тетяна Циба.

Вл. інф.