Люди чекають від влади масштабного вирішення цієї проблеми, як, скажімо, жителі села Рокитне Рокитнівського району, які обурені тим, що у їхньому селі цей процес заштопорився. Як повідомили у Рокитнівській сільській раді, в селі більш як 800 дітей шкільного віку (сюди ходять ще й старшокласники з Осницька, Лісового), тим часом заклад, який має статус ліцею, може прийняти лише 350 учнів, тож навчання організоване у дві зміни.

Починалося з того, що кілька років тому батьки просто не пустили 1 вересня дітей у школу, у такий спосіб намагаючись привернути увагу влади до проблеми. Протест тривав більше місяця — тоді дійшли компромісу: допоки вирішуватимуть проблему, частина сільських дітей тимчасово походить на навчання у райцентр Рокитне, у школу №3. Батькам це не дуже сподобалося, щоб діти навчалися на відстані від дому, але вони змирилися — заспокоїло слово «тимчасово».

— Але оте «тимчасово» триває вже кілька років, — обурюються в листі до редакції мешканці села Рокитне. — А справа з будівництвом нової школи чи добудовою існуючої так і не зрушила з місця.

Що батьки пишуть правду, свідчить Звернення з цього питання депутатів Рокитнівської районної ради до Рівненської ОДА, яке вони прийняли 7 жовтня (рішення №572) на сесії районної ради, адже в селі назріває соціальна напруга, тож депутатський корпус не міг не відреагувати на це.

«Протягом п’яти останніх років до Рокитнівської районної ради надходять численні звернення та скарги батьків дітей, педагогічного колективу та керівництва, які навчаються та працюють в Рокитнівській НВК «Школа І-ІІІ ступенів-ліцей» щодо будівництва нового навчального корпусу закладу.

13 листопада 2015 року генеральним проектантом ПП «Рівнемедінжсервіс» подано проектно-кошторисну документацію на будівництво навчального корпусу та їдальні Рокитнівського НВК «Школа І-Ш ступенів-ліцей» у селі Рокитне Рокитнівського району до ДП «Держбудекспертиза» (м. Рівне) з виправленими зауваженнями в повному обсязі. Також до проекту, який передбачає дві черги будівництва, розроблений ескізний проект на весь комплекс школи, включаючи будівництво навчального корпусу. Цей ескізний проект був схвалений в м. Києві та направлений до ДП «Держбудекспертиза» (м. Рівне), яке видало позитивний експертний звіт.

Станом на 1 січня 2018 року на початок проведення будівельних робіт кошти не були виділені. У вересні 2018 року вступили в дію нові будівельні норми, тому дану проектно-кошторисну документацію подано на переоцінку. 8 квітня 2019 року укладено договір з проектною організацією ПП «Рівнемедінжсервіс» на переоцінку проекту (453 651 грн.), яку завершено у серпні 2019 року.

У травні 2020 року філія ДКП «Укрдержбудекспертиза» у Рівненській області видала позитивний експертний звіт щодо розгляду проектної документації за робочим проектом «Реконструкція Рокитнівської НВК «Школа І-ІІІ ступенів-ліцей» по вул. Жовтнева у селі Рокитне Рокитнівського району Рівненської області. Будівництво навчального корпусу та їдальні (І, ІІ черги)» (коригування). Оплачено 289 927, 2 грн.

У 2020 році на початок будівництва районом виділено 5 млн грн із залишків коштів освітньої субвенції.

23 липня 2020 року проектно-кошторисну документацію передано в Управління капітального будівництва Рівненської облдержадміністрації для проведення тендерної закупівлі та подальшої реалізації проекту будівництва.

25 серпня 2020 року Рокитнівською районною радою прийнято рішення № 566 про делегування функцій замовника з будівництва об’єкту. Згідно з цим рішенням повноваження щодо будівництва даного об’єкту передано Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА.

Однак станом на 7 жовтня 2020 року Рівненською ОДА все ще не оголошено тендер на проведення будівельних робіт по об’єкту «Реконструкція Рокитнівської НВК «Школа І-ІІІ ступенів-ліцей» по вул. Жовтнева в селі Рокитне Рокитнівського району, Рівненської області. Будівництво навчального корпусу та їдальні (І, ІІ черги)» (коригування).

Враховуючи викладене вище, з метою забезпечення гідних умов праці та навчання учнів, просимо в найкоротші терміни оголосити тендер на проведення будівельних робіт по об’єкту», — наполягають у Зверненні до Рівненської ОДА депутати Рокитнівської районної ради.

Ось як прокоментував ситуацію заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко:

— У мене на прийомі з цього питання були голова Рокитнівської РДА Віктор Мініч і голова Рокитнівської районної ради Анатолій Кінчур, а також депутати районної ради. Їх повідомив, що рокитнівська громада має можливість цей проект подати на конкурс Державного фонду регіонального розвитку на 2021 рік. Хай готують заявку на участь у ньому. Але при цьому необхідно передбачити черговість будівництва, скажімо, вивести на конкурс першу чергу будівництва об’єкта, яку реально освоїти впродовж найближчих кількох років. Та й громада повинна передбачити співфінансування мінімум 10 відсотків. Заявка має бути від рокитнівської громади, яка сформується після 25 жовтня, а не від району.

Батьки на такий коментар відреагували так:

«Ідея з конкурсом непогана — так побудовані школи в інших селах. Але потрібен якийсь час після виборів на оформлення самої громади, а заявки на участь у конкурсі ДФРР приймаються зазвичай, ми дізнавалися, з 1 листопада протягом місяця. Можуть і не встигнути вкластися у ці строки, та й ми не впевнені, що проект, на який потрачено стільки грошей платників податків, знову не доведеться переробляти. На нашу думку, така реакція влади — це зволікання вирішення цієї проблеми. Адже їм делегували повноваження щодо будівництва, а вони ними не скористалися — не оголосили тендер».

До речі, питання будівництва і добудови шкіл гостро стоїть і у Сарненському районі — звідти теж батьки подають тривожні сигнали.