Зокрема, виділено додаткові кошти для забезпечення лікарняних ліжок подачею кисню. «Ми виділили на ці потреби 572 мільйони гривень. Наша мета, щоб до 30 жовтня не менш як 80 відсотків ліжко-місць було забезпечено подачею кисню», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Крім того, глава уряду доручив Міністерству охорони здоров’я відпрацювати варіанти розгортання додаткових ліжко-місць поза лікарнями та швидкого централізованого підведення до них кисню. «Сподіваюся, що нам не доведеться вдаватися до таких заходів. Однак медичні технологи мають відпрацювати і такий варіант», — зауважив він.

Уряд підтримав постанову, яка вдосконалює програму державних гарантій державного обслуговування в частині сплати за лікування COVID-19. «Ми запровадили додаткові коефіцієнти при розрахунку фактичної вартості медичних послуг, які залежать від кількості хворих на COVID-19», — повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, додавши, що тепер лікарні, які можуть проводити відповідні лабораторні дослідження методом ПЛР, отримуватимуть за це додаткові кошти.

У зв’язку з цим уряд схвалив постанову про залучення додаткових 260 мільйонів гривень на збільшення кількості тестувань на коронавірус, з яких 100 мільйонів гривень буде спрямовано на контрактування приватних лабораторій та лабораторій інших форм власності для здійснення тестувань методом ПЛР. «Цим рішенням ми розраховуємо збільшити кількість тестів, які робляться нашим громадянам безплатно. Ще 160 мільйонів гривень спрямовано на додаткову закупівлю реагентів та лабораторного обладнання», — повідомив М. Степанов.

Ще однією постановою уряд затвердив пілотний проект з реалізації та закупівлі специфічної, гіперімунної плазми крові, яка містить антитіла. «Це потрібно для того, щоб ми могли виготовляти гіперімунний глобулін — новий лікарський засіб, клінічні випробування якого нині здійснюються деякими країнами світу», — пояснив міністр охорони здоров’я.

Коментуючи процес підготовки до опалювального сезону, прем’єр повідомив, що цього року Україна входить у нього з рекордними запасами вугілля та газу. Запаси вугілля, зокрема, становлять 2,9 мільйона тонн, що вдвічі більше, ніж минулого року, а запаси газу — 27,7 мільярда кубометрів, що теж є рекордним показником. Готовність будинків, мереж, котелень також становить понад 95 відсотків по всій країні. «Відповідальність за те, коли буде включено опалення, несуть місцеві адміністрації, органи місцевого самоврядування. Уряд, у свою чергу, буде уважно стежити за процесом, щоб не виникало проблем. Адже ми бачили, що кожного року в нас у різних містах виникають труднощі. Тому зараз попереджаю про відповідальність перед людьми і наші міністерства, і місцеву владу, і Фонд держмайна, і всіх причетних. Цього року таких проблем бути не повинно», — наголосив Д. Шмигаль.

А щоб місцева влада відчувала більшу відповідальність за ситуацію в житлово-комунальній сфері, уряд підтримав розроблений Міністерством розвитку громад та територій законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності підприємств у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення. Ці зміни, зокрема, передбачають передачу повноважень з ліцензування господарської діяльності у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення і, відповідно, встановлення тарифів на теплову енергію та комунальні послуги від НКРЕКП до місцевих органів влади. «Цей законопроект розробляється на виконання чергового маяка, затвердженого меморандумом з МВФ. Уряд виконує свої зобов’язання за програмою з фондом, які мають дедлайн цього року», — повідомив прем’єр.

Уряд ухвалив постанову, якою вдосконалив процедуру залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, яка має зменшити бюрократичні процедури для реєстрації та реалізації проектів такої допомоги. Ще одна схвалена урядом постанова передбачає створення автоматизованої системи обліку отримувачів гуманітарної допомоги, а також визначає, що не лише товари, а й послуги, роботи та кошти можуть визнаватися гуманітарною допомогою. «Ми створюємо прозорий, надійний та швидкий механізм реєстрації та обліку гуманітарної допомоги для нашої країни, чого вже давно чекали велика кількість людей та громадських організацій», — зазначив Д. Шмигаль.