— Тож саме життя підказало: потрібно об’єднуватися в одну громаду, що і буде після 25 жовтня цього року, — каже зірненський сільський голова (на цій посаді він два скликання) Віталій Старінський (на знімку).

— І ви не жалкуватимете, що позбудетесь посади голови громади? — запитую.

— Ні, у мене немає владних амбіцій, головне, щоб громада потрапила в надійні руки господарника, а я готовий у свою чергу допомогти, поділитись досвідом, — каже Віталій Сергійович. — Перспективу майбутньої Березнівської ОТГ (а до неї увійде більше тридцяти населених пунктів, в яких проживає понад 50 тисяч людей) вбачаю у розвитку деревообробної галузі, глибокій переробці деревини, щоб за кордон продавати вироби, а не сировину і мати від того більший зиск. Треба й надалі підтримувати підприємців, які сплачують податки — наповнюють бюджет, дають роботу людям, щоб ті не шукали шматка хліба по світах. Повністю треба провести аудит земель, щоб вони не облогували, а ефективно використовувались.

Дуже нагальна потреба в будівництві дороги від сіл Білка до Голубного. Одне слово, у майбутнього голови Березнівської ОТГ та депутатів буде чимало роботи.

Щодо досвіду, яким Віталій Сергійович готовий поділитися, то він у нього справді чималий, тому зірненська громада під його керівництвом розвивалась, на хорошому рахунку у Березнівському районі. Сільрада завжди виконувала завдання з наповнення бюджету, мала власні кошти, відтак вдалося капітально відремонтувати дороги (не без допомоги держави, звичайно), провести освітлення на всіх вулицях, електрифікацію на новозбудованих масивах.

— Зараз почали всі необхідні дії по електрифікації ще двох новозбудованих масивів, — каже Віталій Старінський. — І ми ці роботи хочемо завершити в цьому році. Адже щороку у нашому селі, де вже 1100 дворів і майже три тисячі мешканців, вводиться в експлуатацію близько сорока нових приватних будинків, тож з’являються все нові і нові вулиці — село розвивається, має перспективу. Щороку народжується до півсотні немовлят, тож добудували групу в дитсадку, щоб всім місця вистачало.

— У нашому селі 75 підприємців. Сільська рада завжди співпрацювала з ними в питаннях наповнення бюджету, — розповідає Віталій Старінський. — Відтак вони добросовісно сплачують податки, займаються благодійністю.

Сільський голова пишається місцевою футбольною командою, для утримання якої разом з підприємцем Олександром Корицьким докладають чимало зусиль. Допомагає у цьому і колектив Зірненського спиртзаводу.

— До речі, це одне з бюджетоутворюючих підприємств не лише нашого села, а й району. Керівництво заводу відгукується на наші прохання допомогти ще й школі, дитсадку. Скажімо, для дитсадка завод придбав і встановив ігровий майданчик вартістю 70 тисяч гривень, планує облаштувати футбольне міні-поле біля школи вартістю 300 тисяч гривень, — розповідає зірненський сільський голова Віталій Старінський. — Та й взагалі це підприємство дає роботу 130 місцевим мешканцям та жителям Березного, які приїздять до нас на роботу.

Рівне.

Фото надано автором.