На онлайн-відкриття експозиції завітали Надзвичайний і Повноважний посланник, доктор історичних наук, відомий дослідник Гетьманщини Теофіл Рендюк, депутат Київської обласної ради, президент Гетьманського фонду Петра Дорошенка Олексій Дорошенко, професор Анатолій Шевченко, громадські активісти з різних областей України.

У музейній залі митець експонує картини, написані протягом останніх 15 років, зокрема полотна «З’їзд європейських монархів у Луцьку у 1429 році», «Визволення побратимів. Отаман Сірко», «Гетьман Сагайдачний у битві під Хотином 1621 року», «Облога Жванецького замку. Осінь, 1653 рік», «У степу», «Повернення з походу», «Розвідник», «Бій під Крутами».

— Історія України — це моя головна і улюблена тема, — каже Андрій Серебряков. — На цій виставці представлено роботи, написані в рамках мого мистецького проекту «В борні за ВОЛЮ та УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ». Працювати над проектом планую ще і ще.

— Виставка дуже цінна, за нею справді можна вивчати історію козацтва й українського народу, — зазначила директорка музею Галина Ярова. — Художник творить, аби ми знали та пам’ятали свої, козацькі звитяги. — Багато із тем, до яких звертається митець, російська та радянська історіографія вперто, століттями замовчувала, — наголошує Теофіл Рендюк.

Це, зокрема, й історія козацько-московської війни 1618 року та штурму Москви військом гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного та загонами полковника Михайла Дорошенка, які знайшли відображення у творчості баталіста. Мистецьке прочитання цих маловідомих історичних подій набуває особливої значимості в контексті інформаційних, мовних, релігійних війн, що ведуться проти України.

Учасники онлайн-зустрічі наголошували, що якби у нашому мистецькому та інформаційному просторі було більше таких робіт, як у Андрія Серебрякова, то «не було б окупації Криму та війни на Донбасі, а більшість громадян знала, хто вони, яких дідів-батьків сини, якого кореня, не молилася б чужим богам, не ходила б у чужу церкву і не губилися б у трьох соснах самоідентифікації».

— Україна була, є і буде, якщо є такі мужні та незламні воїни, як наші, що воюють на сході, захищаючи територіальну цілісність нашої держави, нашу незалежність, якщо є такі художники, як Андрій Серебряков, — наголосила Галина Ярова.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.