Народні депутати, які представляють комітети Верховної Ради з питань свободи слова, гуманітарної політики та правоохоронної діяльності, зареєстрували законопроект стосовно посилення захисту журналістів.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці поінформувала голова підкомітету з питань права громадян на інформацію Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба. За її словами, цей документ розроблено в рамках імплементації рекомендацій парламентських слухань «Безпека життєдіяльності журналістів в Україні: стан, проблеми, шляхи вирішення». Т. Циба називає його «важливим для медійної спільноти» і таким, що «покликаний посилити гарантії захисту» медійників.

Рекомендації тематичних парламентських слухань Верховна Рада схвалила ще в січні цього року. Згідно з ними профільний комітет мав забезпечити підготовку законодавчих ініціатив, спрямованих на підвищення захисту законної професійної діяльності журналістів та інших медіа-учасників, а також на посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень стосовно журналістів. За словами Т. Циби, в роботі над законопроектом брали участь представники офісу Генерального прокурора, Національної поліції, Державного бюро розслідувань, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, судді, представники офісу Ради Європи, моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Долучилися до законотворчої роботи й представники громадянського суспільства, Національна спілка журналістів, Інститут масової інформації, Центр прав людини Zmina, Інститут розвитку регіональної преси тощо. У Верховній Раді документ зареєстровано за № 4224. Ознайомитися з текстом законопроекту поки що неможливо — нині він у статусі «передано на розгляд керівництва». Утім, з назви зрозуміло, що зміни стосуватимуться Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу в частині забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності.

Водночас на 20 жовтня вже призначено засідання Комітету з питань свободи слова, під час якого, ймовірно, й розглядатимуть нещодавно зареєстровані зміни. Це буде чи не перше засідання комітету в осінньому сезоні. Станом на понеділок, 19 жовтня, в ньому офіційно не перебувало на розгляді жодного законопроекту. Утім, незважаючи на ці обставини, народні депутати вже готуються до проведення парламентських слухань на тему «Свобода слова чи свобода брехні: факти чи фейки».

За рішенням, схваленим більшістю в сесійній залі, їх призначено на 9 грудня. Так, при Комітеті з питань свободи слова вже діє робоча група. Її співголовами обрано народних депутатів Олександра Санченка та Тетяну Цибу. Долучитися до організаційного процесу мали можливість суб’єкти у сфері захисту свободи слова, медіа, інформаційних відносин. Зокрема, зацікавлені органи державної влади та інститути громадянського суспільства.