Його зведено на честь уродженця цього села генерал-хорунжого Армії УНР Петра Самутіна та борців за незалежність усіх часів. Стрілецький хрест споруджено за кошти родини Коржових та інших мешканців села.

На церемонії відкриття були присутні ветерани бойових дій на сході, історики, артисти та гості з різних куточків України. Також захід відвідав дисидент та публіцист Василь Овсієнко. У 70-ті роки минулого століття він учителював у Ташані. Саме тут 5 березня 1973 року його заарештувало КДБ за звинуваченням у проведенні антирадянської пропаганди і засудило до чотирьох років таборів суворого режиму. Загалом дисидент провів у радянських таборах більш як 14 років. Василь Васильович звернувся до присутніх із проханням ніколи не забувати, що вони — українці, та прочитав вірш Василя Стуса «Звелася длань Господня».

«У кожному місті та селі є хлопці, які боролися за нашу незалежність та державу. Україна має пам’ятати своїх героїв, бо вони жертвували найціннішим — власним життям», — наголосив один з місцевих ветеранів АТО.

Фото надано автором.