Це на 59% перевищує дані за аналогічний період 2019-го. Більшість співвітчизників, переконують експерти, втратили роботу в період карантину через COVID-19.

Як повідомляє ДСЗУ, від початку карантину, з 12 березня, до 9 жовтня статус безробітного отримали 525 тисяч осіб, що на 53% більше порівняно з таким само періодом минулого року. Водночас з 12 березня по 9 жовтня 342 тисячі громадян знайшли роботу за сприяння центрів зайнятості. Загалом в Україні офіційно зареєстровано 427 тисяч безробітних.

Найвищий рівень безробіття спостерігається в Київській, Одеській, Закарпатській, Львівській областях та Києві (в 1,8—2,8 разу). У Луганській, Сумській, Дніпропетровській, Черкаській та Вінницькій областях кількість безробітних зросла на 32—38%. У середньому на одне місце залежно від сфери припадає 8—10 осіб.

Найчастіше влаштовують людей на роботу у сільське, лісове, рибне господарство — 34,5%, на підприємства переробної промисловості — 15,7%, у заклади торгівлі та ремонту — 14,7%, освіти — 5%, на транспортні підприємства — 4,4%.

Прес-служба ДСЗУ також зазначає, що в період дії карантину до 1 жовтня було розпочато виплату з безробіття 364 тисячам осіб — +68%. При цьому майже половина роботодавців пропонує майбутнім працівникам мінімальну зарплату.
Ось які зарплати пропонували роботодавці протягом досліджуваного періоду: 12% — понад 10 001 грн, 13% — від 8 001 до 10 000 грн, 19% — від 6 001 до 8 000 грн, 21% — мінімальну, 35% — від мінімальної до 6 000 грн.

Зазначимо, за прогнозами фахівців, на відновлення докарантинних показників ринку праці необхідно не менш як рік чи два. Деякі бізнеси взагалі не зможуть відновитися.

А ось дані з іншого джерела, яке теж стверджує, що цього року в Україні загострилася проблема безробіття. Якщо в 2019-му на одне робоче місце претендували 3 особи, то нині — 6.

Про це в коментарі повідомила економіст Оксана Чепіжко. На думку експертки, це далеко не позитивна тенденція.

«Нічого дивного в цьому немає. Зростання рівня безробіття і зниження соціальних стандартів не уникнути під час кризи в країнах із сировинною моделлю економіки. Наступним обов’язково буде зростання кількості громадян, які живуть за межею бідності.

Урядовці вже півроку малюють зовсім іншу картину: 500 тисяч нових робочих місць та невпинне економічне зростання. Наш уряд справді живе в абсолютно іншій реальності! От і маємо, що ціна цього Кабміну для країни є неймовірно дорогою», — вважає економіст.

Тим часом життя триває, і фахівці ринку праці розповідають, які ж спеціальності найбільш затребувані сьогодні. Зокрема, це касири, менеджери з роботи з клієнтами, менеджери з обслуговування.

«Якщо сьогодні людина терміново шукає нову роботу і не має профільного досвіду, то саме ця сфера вітається для початківців», — каже фахівець із працевлаштування Юлія Дрожжина.

Експерт додає, що непроблема — підзаробити в сфері доставки, в службі підтримки чатів, обробки телефонних дзвінків або оператором call-центрів.

«Зарплати досить істотно відрізняються, наприклад, залежно від галузі, від масштабу діяльності компанії, від знання іноземної мови. Оператор call-центру зі знанням англійської мови може розраховувати, звичайно, на більше грошей», — пояснила Дрожжина.

За її словами, в столиці кур’єр може заробляти від 5 до 15 тисяч гривень.

«Чим хороші підзаробітки? Тим, що людина зазвичай сама може регулювати свою зайнятість і свої доходи. Тобто тут не фіксована зарплата, а гроші за кількість виконаних замовлень, поставок чи оброблених заяв», — завершила вона.