Про це він заявив днями в Брюсселі під час віртуальної прес-конференції, яка відбулася напередодні засідання міністрів оборони альянсу, інформує «Інтерфакс-Україна». «Грузія та Україна — партнери, яких ми високо цінуємо. Вони важливі для НАТО з багатьох причин: вони беруть участь у місіях та операціях НАТО, а також мають стратегічну важливість у регіоні Чорного моря. Тому тісно працювати з ними, обговорювати та слухати таких партнерів, як Україна чи Грузія — важлива частина всього процесу переосмислення НАТО-2030», — наголосив Є. Столтенберг.

Як відомо, на саміті в Лондоні в грудні 2019 року лідери НАТО дали доручення генсеку здійснити переосмислення організації з тим, щоб зробити альянс сильнішим політично та у військовому плані, так званий процес НАТО-2030. З цією метою Столтенберг також створив групу експертів, яка має підготувати свої рекомендації до грудневої зустрічі міністрів закордонних справ.

Україна чітко визначилася стосовно свого зовнішньополітичного курсу — а саме, стратегічною метою названо членство в Євросоюзі та НАТО. 21 лютого 2019 року набув чинності Закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)». Утім, поки що Київ, як і Тбілісі, не отримав План дій щодо членства.