Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Василь Мокан.
 


Юрій Бойко, Ірина Геращенко, Тарас Батенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Наступний сесійний тиждень буде непростим. Таке припущення зробив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на вчорашній Погоджувальній раді. За його словами, на розгляд виноситиметься багато питань, які є ключовими для поточного життя держави та наступного року. Як от, наприклад, Державний бюджет-2021.

Стануть на порядку денному також і питання, пов’язані з нашою європейською інтеграцією та внутрішньою боротьбою з корупцією.

«Минулого тижня Конституційний Суд ухвалив рішення, яке нині жваво обговорюється в суспільстві, в ЗМІ та серед народних депутатів, — зазначив Дмитро Разумков. — Я не можу його коментувати як Голова Верховної Ради, але зроблю це як громадянин. Свою позицію я зазначав під час відрядження, і вона полягає в тому, що парламент швидко реагуватиме на виклики, які постали перед суспільством та державою, пов’язані з роботою антикорупційної вертикалі. На мій погляд, це рішення призвело до достатньо серйозного конфлікту та дисбалансу, які ми спостерігаємо в суспільстві, у вертикалі антикорупційної діяльності і навіть у системі прийняття рішення щодо вступу до повноважень новообраних представників місцевої влади (призначення голів, секретарів, заступників обласних рад і рад місцевого самоврядування)».

Голова Верховної Ради поінформував, що в понеділок вранці відбулася нарада з представниками всіх фракцій та груп, під час якої шукали шляхи виходу із ситуації, що склалася. Він також повідомив, що окремі законопроекти, які можуть зарадити в цьому, вже на той час були зареєстровані в парламенті. А до кінця дня в понеділок народні депутати мали подати проект закону, який дасть змогу відновити дію закону, пов’язаного із електронним декларуванням, а також відповідну статтю Кримінального кодексу. Д. Разумков закликав долучитися до роботи над цим документом усі політичні сили. «Упевнений, що Верховна Рада як завжди повинна продемонструвати свою консолідовану позицію з цих питань і таке рішення має бути прийнятим на цьому пленарному тижні, — сказав він. — Для цього повинна бути єдина позиція всіх депутатських фракцій та груп у розумінні відповідальності, яка нині стоїть перед Верховною Радою дев’ятого скликання».

Із огляду на подальше поширення коронавірусної хвороби, Д. Разумков закликав колег відповідально ставитися до своїх родин та оточення. «Масковий режим дозволяє серйозно зменшити загрозу, яку несе коронавірус», — зауважив він. І повідомив, що отримав листа від МОЗ із приводу законопроекту № 3891, який пов’язаний зі збільшенням відповідальності за відмову носити маску.

Голова Верховної Ради повідомив, що його візит до Німеччини, який відбувся минулого тижня, виявився крайнім, адже з понеділка ця країна повністю переходить у режим локдауна. А тому, відзначив Д. Разумков, перед нами стоять великі виклики, щоб не допустити подібної ситуації в Україні. Він поінформував, що ми маємо достатньо серйозну підтримку на рівні Бундестагу з приводу питань, пов’язаних із нашою територіальною цілісністю та проведенням внутрішніх реформ. Зокрема, змін у системі судочинства. Щоб рухатися в бік Європи, нам треба розуміти, що верховенство права є ключовим аспектом для досягнення цієї мети, підкреслив глава парламенту і зауважив, що цього тижня народні депутати розглядатимуть також питання, пов’язані з реформою судоустрою. Зокрема, проект закону № 3711. Д. Разумков також припустив, що в четвер у сесійній залі розглядатимуть проект, який стосується інвестиційних нянь. А також питання антикорупційної стратегії та документ, пов’язаний з парламентським контролем (№ 4131). Народні депутати мають визначитися з перенесенням парламентських слухань, які неможливо провести вчасно через епідемію коронавірусу. Нині йдеться про вісім таких слухань. Відповідною постановою їх можуть перенести на той час, коли проведення стане можливим.

Д. Разумков закликав народних депутатів відповідально ставитися до того, як витрачаються кошти так званого ковідного фонду. Нині багато галузей потребує підтримки, зауважив він. Але пріоритети, на думку глави парламенту, мають такий вигляд: медики, вчителі, військовослужбовці та правоохоронці, які виконують функції, пов’язані з різними ризиками, в тому числі і з COVID-19.

Перший заступник Голови Верховної Ради, представник Президента в парламенті Руслан Стефанчук зазначив: ситуацію, яка склалася із Конституційним Судом, необхідно розділити на дві складові. Передусім — це питання, пов’язані з негайним поверненням електронного декларування. А інший блок стосується того, як вирішувати проблему правового режиму діяльності Конституційного Суду. «Доводжу до вашого відома, що нині об 11-й годині були скасовані загальні збори суддів, — сказав він. — І з порушенням всіх процедур був змінений порядок денний роботи КС. О 12-й годині почнеться засідання великої палати Конституційного Суду». «Це зобов’язує нас, як Верховну Раду, щоб ми більш уважно на цьому тижні доукомплектували наші вакансії в Конституційному Суді», — продовжив парламентарій.

Складовою плану законопроектних робіт на наступний рік має стати питання дерадянізації українського законодавства, який внесено в парламент минулого тижня, підкреслив Руслан Стефанчук. Окрім цього, за його словами, цього тижня буде представлено результати аудиту держави. «Фактично, ми побачимо чек за вечірку довжиною в 30 років Незалежності, і подивимося — в якому стані економічного розвитку ми зараз», — сказав він. Водночас, на вимогу Президента, найближчим часом очікується презентація Стратегії економічного розвитку країни до 2030 року.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко привітав усіх із обранням нової місцевої влади. Центральна влада зробила все для того, щоб вибори пройшли максимально прозоро та чесно, і це визнано міжнародними спостерігачами і українським експертним середовищем, наголосив він. О. Корнієнко зауважив: для того, щоб влада на місцях могла починати свою роботу, народним депутатам якомога швидше треба вирішити питання, пов’язані з формування бюджету на наступний рік. Парламентарій також погодився із пропозицією, яка звучала і від Голови Верховної Ради, і від його Першого заступника з приводу того, щоб заслухати в сесійній залі міністра охорони здоров’я Максима Степанова раніше, аніж у п’ятницю, під час години запитань до уряду. Також акцентував на тому, що парламент має долучитися до вирішення проблем, які виникли у зв’язку із ухваленням рішення Конституційного Суду.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко зауважив: уже нині стає зрозуміло, що після оголошення звіту Рахункової палати народним депутатам доведеться звертатися до правоохоронних органів з приводу надання правової оцінки витрат із фонду, створеного для боротьби з COVID-19. Мовляв, до медицини дійшла лише п’ята частина цих коштів. Парламентарій також зупинився на питанні ухвалення бюджету на наступний рік. «Головне завдання цього кошторису — ефективна боротьба з епідемією, соціальна підтримка людей, які постраждали від неї, підтримка підприємств», — сказав він. Ю. Бойко наголосив, що новостворені антикорупційні органи замість того, щоб боротися з хабарництвом, боролися один із одним. Люди втратили довіру до цих органів, а тим часом на їх фінансування витрачається до шести мільярдів гривень щороку, зауважив він. А тому, за словами народного депутата, «парламент має стати на захист Конституції», бо ухвалення поданого Президентом закону, за його словами, не можна назвати інакше, окрім як «конституційним переворотом».

Співголова «Європейської солідарності» Ірина Геращенко зауважила, що офіційних результатів місцевих виборів не оголошено навіть на восьмий день після їх проведення. Мовляв, на дільницях і досі проводяться фальсифікації, які мають назву «уточнення голосів». Політик назвала це провалом і зауважила, що так зване опитування, яке відбувалося біля дільниць, могло впливати на результати однієї з партій. Вона також звернула увагу на недоцільне витрачання коштів із фонду, призначеного на боротьбу з коронавірусом, зауваживши, що фінанси йдуть на зйомку серіалів та ремонт доріг. «Ми вимагаємо не виклику сюди міністра Степанова, а його звільнення, так само, як і всього уряду, який провалив усе, що можна провалити», — сказала народний депутат. Вона звернулася до Голови Верховної Ради з вимогою поставити в порядок денний постанову № 4299 про цільове використання коштів на COVID-19. І. Геращенко також повідомила, що її колеги по фракції вже зареєстрували законопроекти, які відновлюють електронне декларування. «Ми не дамо знищити демократію», — резюмувала парламентарій.

Ситуація в медицині нині така кричуща, що люди скоро почнуть помирати під лікарнями, наголосила голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Ті, кому пощастило потрапити на лікування, отримують перелік ліків, які необхідно купити, але на які в людей просто немає коштів, зауважила політик. А тестування громадянам найчастіше доводиться робити з власної кишені. Відповідна постанова, яку ухвалила Верховна Рада, не працює. А тому до парламенту необхідно викликати не міністра охорони здоров’я, а Прем’єр-міністра, адже питання — у розподілі коштів, переконана політик. «Наша команда за електронне декларування, за кримінальну відповідальність за порушення в електронних деклараціях, за найжорсткіше покарання за корупцію», — сказала вона. І наголосила, що представники «Батьківщини» вже внесли законопроекти, які передбачають повернення відповідних норм у законодавство.

Ідею того, що електронне декларування варто невідкладно повертати, підтримав і заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк. Він закликав подумати над тим, як вирішити ситуацію, що склалася із Конституційним Судом. Адже якщо залишити все без змін, то незабаром можна отримати такі ж неправомірні рішення про ринок землі, про державну мову тощо. Народний депутат запропонував не поспішати із ухваленням бюджету на наступний рік, а натомість зосередитися на тому, що ж робити із величезною фінансовою дірою, яку маємо в нинішньому кошторисі. Це особливо актуально з огляду саме на рішення КС, після якого нам ніхто грошей не дасть, зауважив Я. Железняк. Він також закликав колег ухвалити проект постанови № 3938. Мовляв, її підписали більше сотні народних депутатів і вона містить лише одну пропозицію — звільнити з посади міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

Співголова депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко повідомив, що нині в Конституційному Суді майже три десятки подань від народних депутатів, які звернулися до цього органу з проханням пояснити положення деяких законів, які приймалися із порушенням Регламенту та Основного Закону. За його словами, це сталося тому, що окремих народних депутатів не чують у сесійній залі. Із нинішньої кризи потрібно шукати правовий, а не політичний шлях виходу, наголосив парламентарій. Окрім цього, він закликав винести в сесійний зал законопроекти № 3853 та № 3993 і знайти компроміс у питаннях підтримки підприємництва.

Натомість член депутатської групи «Довіра» Сергій Шахов назвав те, що відбувається в державі, «планом узурпації влади» і «запровадженням тоталітарного режиму». Низька явка на місцевих виборах демонструє, що українці не підтримують жодної політичної сили, наголосив він. МОЗ щодня озвучує сумну статистику коронавірусної хвороби, але нічого не робить, щоб зупинити цю тенденцію. Народний депутат закликав колег не ігнорувати бездіяльність уряду в цьому питанні, адже нині українці опинилися з недугою сам на сам. А також підкреслив необхідність підтримати законопроект № 2679, який стосується оптимізації мережі та функціонування ЦНАП.

Пропозиції від фракцій та груп знайшли відгуки у виступах представників парламентських комітетів.

Наприкінці засідання Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що під час години запитань до уряду парламентарії слухатимуть доповідь Прем’єр-міністра з приводу ситуації, пов’язаної з реалізацією державної політики в сфері боротьби з коронавірусом. А у вівторок, після виступів депутатських фракцій та груп, заслуховуватимуть звіт міністра охорони здоров’я.