Такими пам’ятають дельфінів Лілу й Аделіну в Хмільнику.

Факт крадіжки тварин не встановлено. Двох чорноморських дельфінів — Лілу та Аделіну — випустили в море. Так зазначено в постанові про закриття справи. «Історія з морем вигадана, щоб сховати кінці у воду», — стверджує орендар тварин Борис Когут, який залишився і без дельфінів, і без грошей.
Де ж насправді тварини?

Якщо мовчить поліцейський, можливо, скаже міністр?

— Я запитував у слідчого, чому слідством не встановлено, коли дельфінів випустили в море, хто це робив, хто видавав документи на їх перевезення, хто перевозив до моря, яким транспортом, як саме випускали у воду, — говорить Борис Когут. —

Поліцейський або не відповідає, або каже, що це таємниця слідства. І в постанові про це нічого не сказано. Інші факти досліджено детально, ніби під мікроскопом, а про «випустили в море» — жодних пояснень.

Ці самі запитання Борис Когут хоче адресувати через газету міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

— Можливо, таким чином мені вдасться дізнатися, чому поліцейські покривають тих, хто насправді нині використовує Лілу та Аделіну для заробляння грошей, — продовжує співрозмовник. — Я то знаю, де мої дельфіни. Та й слідчий знає.

Неспроста він одного разу сказав: «Готуй ванни, техніку, будеш забирати дельфінів». Сказано це було в присутності його керівника, начальника слідчого відділу обласної поліції, і представника обласної прокуратури. Раптом після того з’явилася версія, що дельфіни вже в морі.

Скандальна історія з двома червонокнижними тваринами бере свій початок з 2016 року. Йдеться про дельфінів жіночої статі. Одна має кличку Лілу, вона з’явилася на світ у 2010-му. Другу звати Аделіна — вона на рік старша.

Їх утримували в басейні санаторію «Поділля» у місті Хмільнику. На правах оренди вони належали підприємцю Борису Когуту. Власником тварин було ПП «Афаліна-Крим», яким керує Матвій Філіпов.

Починаючи з 2012 року Борис Когут, керівник ПП «Доктор-дельфін», орендував у санаторії «Поділля» приміщення плавального басейну, де «працювали» дельфіни. Тварин використовували як з розважальною метою, так і для лікування.

Коли почалася війна на Донбасі, підприємець запрошував на оздоровлення учасників бойових дій. Грошей за це не брав. До Хмільника на лікування привозили діток не тільки з України, а й з-за кордону. Це була цікавинка курортного міста.

У 2015 році директор санаторію Анатолій Реп’ях попередив підприємця про припинення договору оренди басейну. За його словами, приміщення потребувало ремонту. Встановив термін вивезення тварин. Потім трохи продовжив його.

Підприємець вивіз двох дельфінів, ще дві особини залишалися.

6 травня 2016-го Лілу й Аделіну також забрали з басейну. Але зробив це не Когут. Він стверджує, що тварин вивезли без його відома.

Того самого дня чоловік звернувся із заявою до поліції про їх викрадення. Пізніше він дізнався про те, що Лілу й Аделіну доставили до Трускавця і помістили у місцевому дельфінарії «Оскар».

Кримінальне провадження розпочали за ч. 5 ст. 185 ККУ (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах). На той час вартість одного дельфіна становила приблизно сто тисяч доларів. Принаймні так стверджує їхній орендар.

Понад чотири роки тривало досудове розслідування. Нарешті крапку в ньому поставив слідчий майор Таран. Поліцейський дійшов висновку, що дельфінів ніхто не викрадав. Він упевнений, що вони плавають у Чорному морі. На цій підставі закрив провадження.

Поверховий обшук

Борис Когут звертає увагу на фрагмент з постанови про закриття провадження. Читає дослівно: «Працівники дельфінарію «Оскар» запевнили, що дельфінів вилікували, і вони можуть повноцінно жити. Активісти ГО «Тризуб Січ» вирішили дельфінів випустити в Чорне море, адже тварини занесені до Червоної книги і їх не можна утримувати в неволі, що і було зроблено через деякий час...»

Когут переконаний, що його дельфіни досі залишаються в Трускавці.

— У постанові про закриття справи детально досліджено, хто перевозив дельфінів з Хмільника у Трускавець, яким транспортом, названо прізвища осіб-супровідників, — говорить Когут. — Їх усіх допитано. Так само викликали на допит власника дельфінів, директора дельфінарію, керівника структури, яка утримує дельфінарій. Усе з’ясовано до дрібниць. Коли ж дійшла справа до того, хто й коли випустив їх у море, то тут слідчий обмежився одним реченням: «...Через деякий час активісти випустили дельфінів у Чорне море».

20 лютого нинішнього року Когут був у Трускавці в дельфінарії «Оскар». Приїздив туди разом зі слідчим Сергієм Тараном. У слідчого було рішення Вінницького міського суду про проведення обшуку в дельфінарії «Оскар».

— Суддя вказав також моє прізвище, що я маю право бути присутнім під час обшуку, — каже Когут. — Але мене не допустили всередину. Слідчий не наполіг на виконанні судового рішення. Я змушений був залишитися у вестибюлі. За словами співрозмовника, на стіні висіли два великі телевізори. На екрані показували дельфінів. Каже, упізнав серед них Лілу й Аделіну.

— Цих тварин знаю від їхнього народження, — розповідає підприємець. — Знаю кожну клітинку, кожен плавничок, кожну плямку. До речі, прикус зубів у дельфінів не змінюється: яким був при народженні, таким залишається й досі.

Зателефонував сину, аби скинув запис з нашими дельфінами з Хмільника. Співставив з побаченим на екрані і ще більше упевнився в тому, що це наші дельфіни в «Оскарі».

Раптом екран погас. Спочатку один, потім другий. Виявляється, за гостем уважно стежили. Коли запитав чергового, чому виключили телевізори, той сказав, що так начальство розпорядилося.

— Тварини легко упізнають своїх господарів, — каже Когут. — Варто було допустити до дельфінів когось з наших колишніх дресирувальників, тоді все стало б очевидним. Як діти упізнають маму чи тата, так і вони. Але такого права нам не надали.

Без цього обшук, на мою думку, був неповний. Це так, щоб тільки побачити документи.

П’ять замість дев’яти

На будь-яке переміщення тварин з Червоної книги потрібні документи. Їх видають на місцях підрозділи Державної екологічної служби і ветеринарної медицини. Борис Когут вирішив дізнатися, чи видавали такі документи на вивезення або ввезення тварин чи їх загибель екологи й ветеринари у Львівській області. Звернувся з проханням до народного депутата України від Хмільника Петра Юрчишина. Той зробив запит і отримав відповідь. У ній підтверджено факт завезення двох дельфінів з Хмільника.

Ще один аналогічний запит надіслали до Запорізької області. Як пояснив Когут, там розташовано дельфінарій ТОВ «Аквадельф». Це товариство має у власності трускавецький дельфінарій «Оскар». Запоріжці підтвердили, що також надавали дозвіл на перевезення двох дельфінів до Трускавця.

У 2016 році дельфінарій «Оскар» виставив у Ютубі милий сюжет. У ньому йшлося про те, що в них народилося маленьке дельфіненя. На екрані видно, як «дитя» плаває з «мамою».

— Тепер давайте рахувати дельфінів у дельфінарії «Оскар», — говорить Когут. — Вони мали четверо своїх тварин плюс додалося двоє з Хмільника, ще двоє із Запорізької області і одне новонароджене дельфіненя. Тобто загалом виходить дев’ятеро дельфінів. Наш слідчий під час обшуку нарахував п’ятьох, саме на таку кількість адміністрація надала документи. А де решта?

Співрозмовник каже, що має інформацію від колег по бізнесу. Ті стверджують, що самка дельфіна померла після того, як не вижило її дельфіненя. А дельфінів із Запоріжжя взагалі не транспортували до Трускавця. Замість того документи оформили на тварин з Хмільника. Чоловік звертає увагу на очевидний факт: серед дельфінів, що їх бачив на екрані в санаторії, немає малого дельфіненяти. За його словами, молоду тварину легко визначити за її зростом. Народжуються дельфіни завдовжки приблизно 60 сантиметрів. Нині, тобто через чотири роки, тварина мала б сягати 1,2—1,3 метра.

— Таких дельфінів я не бачив в «Оскарі», — говорить Когут. — І не зафіксовано його загибелі. То де воно, це дельфіненя?

У басейні вони б пропали

За словами Бориса Когута, керівник ПП «Афаліна-Крим» Матвій Філіпов, нагадаю, він власник дельфінів Лілу та Аделіни, намагався повернути тварин. Для цього зустрічався з директором дельфінарію «Оскар» Тарасом Чекурдою. Таких зустрічей було декілька. Чекурда зізнався, що йому запропонували купити двох дельфінів, і він придбав їх. Скільки заплатив грошей, цього не казав. Чоловік не знав, що розмову записують на мобільний телефон. Причому зробити це вдалося двічі під час зустрічей. Пізніше записи передали адвокату, а той долучив до кримінального провадження. Слідчий не взяв до уваги отримані факти. Вважає їх здобутими не в тому порядку, що передбачено Кримінальним кодексом.

— Під час допиту директор трускавецького дельфінарію «Оскар» Чекурда заперечив будь-який факт придбання зазначених дельфінів або вчинення з ними будь-яких господарських операцій, які б змінили власника, — зазначається в постанові слідчого про закриття провадження. — Чекурда стверджував, що жодних протиправних дій ним не вчинялося. Інформацію про розміщення в дельфінарії двох особин тварин виклали на офіційному сайті.

— Купівлі-продажу двох дельфінів між ТОВ «Санаторій «Поділля» і будь-якими іншими юридичними чи фізичними особами не було, — таке пояснення під час допиту надав директор санаторію Анатолій Реп’ях. — Жодної іншої винагороди чи грошових коштів не отримували.

Двох дельфінів передали на відповідальне зберігання ТОВ «ДЛК Сервіс» (структура, що опікується дельфінаріями. — Авт.) на підставі акта прийому-передачі.

Пана Реп’яха допитували тричі. У своїх поясненнях він наголошував, що (цитую з постанови): «Дельфіни передавалися виключно з метою їх врятування та належного догляду і лікування, оскільки умови та стан басейну санаторію не дозволяли здійснювати належний догляд».

Після неволі не виживуть на волі

Степан Демченко працював з дельфінами Лілу і Аделіною. Був дресирувальником у Хмільнику. Знає про своїх колишніх підопічних більше, ніж будь-хто. Каже, якби тварини побачили його, з води вистрибнули б на радощах. Це було б схоже на зустріч давніх друзів. У дельфінів надзвичайно велика довіра до людей. За словами чоловіка, це одна з причин, чому не допускають в «Оскар» нікого з тих, хто раніше працював з цими тваринами.

Пан Степан продовжує займатися улюбленою справою. Нині в нього нові підопічні. Щоправда, чоловік трудиться далеко від дому — заробляє на життя в Хорватії.

Ми запитали його, що може статися з дельфінами, яких, можливо, випустили в море.

— Дельфінів, які народилися в неволі, не можна випускати на волю, — каже дресирувальник. — Лілу і Аделіна з’явилися на світ у неволі. Підростали на моїх очах. По-перше, вони не вміють полювати на риб, тобто самостійно добувати для себе харчі. У басейні вони знали, що настане час, і їх нагодують. Тобто в них зовсім відсутні навички того, як самостійно добути собі корм.

Зрештою, вони взагалі не пристосовані до проживання у відкритих водоймах. Адаптуватися в такому віці, а їм 10 і 11 років, уже не вдасться. А це значить, якщо їх справді випустили в море, отож, відправили, як то кажуть, на загибель.

Дресирувальник у таке не вірить. Каже, волонтери, навіть якщо вони не мали раніше стосунку до роботи з дельфінами, все одно б задумалися про факт подальшого виживання таких тварин у нових умовах. Мав би бути дозвіл на перевезення від фахівців. У документі зазначається, куди й для чого перевозять. Ті б заборонили губити в такий спосіб дельфінів.

Вінницька область.

Фото автора.

P.S. Автор звернувся з листом на електронну адресу до ГО «Тризуб Січ» із проханням повідомити, коли і в який спосіб дельфінів з Трускавця перевезли до моря, хто це робив і в який спосіб випускали у воду. На жаль, відповіді не отримав.