Митрополит Кримської єпархії ПЦУ Климент, отримавши вимогу російської Федеральної служби судових приставів у Криму до 3 листопада демонтувати церкву Успіння образу Божої Матері «Неопалима купина» в Євпаторії, заявив, що не збирається руйнувати храм.

Крім того, окупанти зобов’язали митрополита сплатити штраф у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. У представництві Президента України у Криму наголосили, що таке рішення пов’язане з намаганнями РФ витіснити українську Церкву з анексованого півострова.

«Представництво Президента України в АР Крим засуджує чергові порушення держави-окупанта Російської Федерації проти Кримської єпархії Православної Церкви України та її вірян. Рішення так званого суду і подальші вимоги демонтувати храм «Неопалима купина» в Євпаторії спрямовані на витіснення Української Церкви з тимчасово окупованого Кримського півострова. Росія хоче, щоб в Криму не було Української Церкви, важливого центру єднання українців. Представництво буде вживати всіх можливих засобів і дій для захисту Української Церкви: інформація про системні порушення права на релігійну свободу і зазіхання на майно Православної Церкви України в Криму комунікується з дипломатичним корпусом та міжнародними організаціями, факти порушень зібрано та надано до включення у щорічну Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН по Криму. Представництво перебуває у постійному контакті з кримськими правоохоронцями, які фіксують злочини, що вчиняє Російська Федерація та її окупаційні адміністрації щодо релігійних свобод у  рамках кримінальних проваджень» — заявив Постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич.

Тим часом, відбулася телефонна розмова митрополита Київського і всієї України Епіфанія з Предстоятелем Кіпрської церкви Хризостомом II, який нещодавно заявив про визнання ПЦУ. Архієпископ Кіпрський в інтерв’ю газеті «Kathimerini» нагадав, що Константинопольський патріарх, який надав Томос Україні, був джерелом автокефалії усіх православних Церков, включаючи РПЦ, крім чотирьох апостольських Церков Сходу. Саме Константинопольський патріархат «поступається своєю територією» при створенні нових автокефальних Церков. «У випадку з Україною, це була єпархія Вселенського патріархату, яку лише передали в управління Російської Церкви», — сказав Хризостом.

Нагадаємо, що днями Вселенський патріарх Варфоломій у листі до редакторів видання Сerkvarium наголосив, що єдиною канонічною православною Церквою в Україні є ПЦУ. Він нагадав, що у грудні 2019 року Собор українських церков обрав митрополита Епіфанія канонічним митрополитом Київським та всієї України і прийняв Статут Церкви України.

«Відтоді нова автокефальна церква України є єдиною канонічною Православною Церквою на території Української Держави, та Блаженніший Митрополит Київський та всієї України має бути визнаний її канонічним Предстоятелем», — підкреслив Варфоломій.

Він зазначив, що ієрархи РПЦ в Україні (УПЦ МП) вже не є місцевими правлячими єпископами, а митрополит Онуфрій вже не розглядається Константинополем як канонічний митрополит Київський, а лише як ієрарх, що проживає в Києві.