A. «Локомотив» (РФ) — «Атлетіко» (Іспанія). 1:1. «Зальцбург» (Австрія) — «Баварія» (Німеччина). «Баварія» — 9 очок, «Атлетіко» — 4, «Локомотив» — 2, «Зальцбург» — 1.

B. «Реал Мадрид» (Іспанія) — «Інтер» (Італія). 3:2.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Боруссія» (Німеччина, Менгенгладбаг). 0:6. Голи: Плеа, 8, 26, 79, Бондар, 17 (автогол), Бенсебаіні, 44, Штиндль, 65.

«Шахтар»: Трубін, Додо, Бондар, Хочолава, Корнієнко, Майкон (Степаненко, 69), Маркос (Патрік, 46), Тете, Марлос (Коваленко, 46), Соломон, Тайсон (Мораес, 46). Тренер — Луїш Каштру.

«Боруссія»: Зоммер, Лайнер (Ланг, 82), Гінтер, Ельведі (Янчке, 82), Бенсебаіні, Гофманн (Лазаро, 75), Крамер, Нойгаус, Штиндль, Плеа (Траоре, 82), Тюрам. Тренер — Марко Розе.

Рефері — Сердар Гезюбююк (Нідерланди).

Київ. НСК «Олімпійський».

C. «Порту» (Португалія) — «Марсель» (Франція). 3:0. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Олімпіакос» (Греція). 3:0. «Манчестер Сіті» — 9, «Порту» — 6, «Олімпіакос» — 3, «Марсель» — 0.

D. «Мітьюлланд» (Данія) — «Аякс» (Нідерланди). 1:2. «Аталанта» (Італія) — «Ліверпуль» (Англія). 0:5. «Ліверпуль» — 9, «Аякс» — 4, «Аталанта» — 4, «Мітьюлланд» — 0.

***

Весь матч у складі «Манчестер Сіті» провів гравець збірної України Олександр Зінченко (на знімку). Він діяв активно і багато попрацював на результат свого колективу — лідера групи.

***

Як кажуть, у перемог поетів вистачає. Згадаємо, як усі хором вихваляли «гірників» за перемогу над «Реалом» у Мадриді. Позитивною була реакція і на «суху» нічию донеччан з «Інтером» у Києві. І лідерству в групі віддали належне.

А тут ситуація, яку описувати й аналізувати не дуже хочеться. Ліпше б промовчати. Але, хіба хочеш, маєш якось реагувати, не піддаючись емоціям.

Так от, «Шахтар», перебуваючи цього разу в надто пригніченому стані, за всіма компонентами гри поступився німецькому клубу. Дозволив «Боруссії» зіграти у комфортний для неї футбол, показати себе напрочуд організованим, відмінно вишколеним ансамблем.

Гірше ще не було, це найбільша домашня поразка «гірників» в єврокубкових матчах.

Марко Розе і його асистенти добре попрацювали над стратегією на київський поєдинок. А підопічні бездоганно виконали тренерські установки.

Не можна звинувачувати когось окремо в цій поразці. Але те, що тренерський штаб «Шахтаря» начисто програв опонентам, видно і неозброєним оком.

Він явно не вгадав зі складом. Насамперед, можливо, варто було доручити захист воріт досвідченому Пятову, який одужав і впевнено зіграв проти «Маріуполя» в чемпіонаті УПЛ. Думається, що Степаненко, Матвієнко, Кривцов та інші випробувані бійці ігрової картини не зіпсували б. Либонь, і рахунок був би не таким принизливим.

А от що сказав після зустрічі сам наставник «гірників»:

— Я приймаю критику. Ми відчуваємо себе приниженими. У першому таймі не було жодного фолу від «Шахтаря». Ні агресії, ні самовіддачі, ні організованості. «Боруссія» робила все, що хотіла. Передачі з глибини, простріли з флангів, забігання.

Все проходило. Дуже нестабільна гра в обороні. Перший гол нас прибив, другий — поховав. Сьогодні ми не показали нічого з того, що могли.

Дуже боляче, бо поразка несподівана. Грав той самий склад, який чудово показав себе в атаці та в обороні проти «Реала», гідно виступив проти «Інтера», а тут така поразка. Це брудна велика пляма на репутації. Але футбол вчить, що все є несподіваним. Якщо незабаром здобудемо несподіваний позитивний результат, то повернемося на той самий рівень. Потрібно продовжувати працювати, щоб перекрити цю поразку...

***

Утім, не слід впадати у розпач, а треба серйозно попрацювати над помилками й готуватися до нових випробувань. У «Шахтаря» попереду ще три поєдинки, і треба постаратися провести їх з іншою мотивацією і великою віддачею.

Фото uefa.com