У зв’язку з цим голова Рівненської ОДА Віталій Коваль провів селекторну нараду із головами районів та керівниками лікарень щодо епідемічної ситуації.

«Антирекорди вже декілька днів поспіль фіксуються на Рівненщині. Ми готуємося до будь-якого розвитку подій навколо пандемії, зокрема — до найгіршого. Найближчі вісім тижнів будуть найскладнішими. Тому посилюємо контроль за дотриманням карантину, щоб не допустити перевантаження медичної системи. Поряд з цим, шукаємо варіанти збільшення кількості ліжко-місць та активізуємо роботу щодо забезпечення киснем», — звернувся до присутніх Віталій Коваль.

Так, на сьогодні в області в 14 медзакладах, де лікують пацієнтів з ковідом, є 1 103 місця. Зайнятість становить 73%. Тому Рівненська ОДА планує перепрофілювати декілька закладів для лікування лише хворих на COVID-19.

Голова Рівненської ОДА доручив керівникам районів скласти чіткі графіки почергового введення додаткових ліжок з киснем. Він нагадав, що для цього область отримала з держбюджету 9 мільйонів 233 тисячі гривень. Тому у районах мають прискоритися із виготовленням проектно-кошторисної документації для розведення кисню. Додатково Рівненська ОДА звернулася до МОЗ щодо виділення ще 14 мільйонів гривень для забезпечення медичних закладів киснем.

«Розуміємо, що є нестача кисню, тому шукаємо альтернативні варіанти. Проводимо переговори з керівництвом «Рівнеазоту», аби перевести виробництво з технічного в медичний кисень. Звертаю увагу і на підігрів кисневих станцій. Адже у разі зниження температури на вулиці є ризик припинення кисневої подачі тяжкохворим на коронавірус», — наголосив Віталій Коваль.

Також в області готуються до розгортання спеціальних локацій для прийому пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Голова ОДА доручив керівникам районів об’їздити великі спортивні об’єкти, санаторії, Будинки культури, гуртожитки тощо і скласти список готовності приміщень. Такі заклади мають передусім бути із електроживленням, водопостачанням, опаленням, мати велику площу для розміщення хворих. Крім того, ГУ ДСНС в Рівненській області готове розгортати мобільні госпіталі.

Фото прес-служби РОДА.