Асоціація «Укркондпром» занепокоєна: лише у жовтні закупівельна ціна борошна, цукру, олії та інших видів агросировини зросла на 10—20% (з початку року збільшення сягає 30—50%). Такі ринкові кульбіти провокують здорожчання хлібопекарської та борошняної кондитерської продукції. Найболючішого цінового тиску, зазначає президент асоціації Олександр Балдинюк, зазнає насамперед так звана «соціальна кондитерка»: галетне, затяжне та цукрове печиво, крекер, оскільки борошно має велику частку в собівартості.

Через зростання вартості сировини, наголошує глава асоціації, національні виробники кондитерських виробів лише за останній місяць зазнали додаткових витрат у розмірі орієнтовно 40 мільйонів гривень. Тож змушені підвищувати ціни на продукцію.

За прогнозами Олександра Балдинюка, в листопаді—грудні борошняні кондитерські вироби додадуть в ціні 8—10%, що спричинить скорочення внутрішнього споживання на 15 тис. тонн до кінця року і втрати майже тисячі робочих місць. Водночас підвищення собівартості кондитерки призведе до послаблення її конкурентних переваг на зовнішніх ринках та сповільнення темпів росту експорту.

Така ситуація, на думку Олександра Балдинюка, виникла, зокрема, через фактичне руйнування державних ринкових інструментів впливу на формування внутрішніх цін на аграрну сировину.

«Уряд фактично відсторонився від реагування на ситуацію, — наголошує Олександр Балдинюк. — Державна спеціалізована бюджетна установа «Аграрний фонд», яка була створена для стримування шокових цінових коливань на агропромислових ринках, майже не виконує важливої функції формування інтервенційного фонду та здійснення інтервенцій аграрної сировини в потрібний період. Натомість ПАТ «Аграрний фонд» і ДПЗКУ, акціонерами яких є уряд, діють як приватні компанії, орієнтуючись насамперед на отримання прибутку. Тому закупити у них зерно практично неможливо, а вартість борошна, яку вони пропонують, не нижче тієї, що склалася під впливом підвищення світових цін».

Звісно, залежність внутрішніх цін на зернові від світової кон’юнктури є природною для ринкової економіки, але держава має вживати заходів для захисту продовольчої безпеки і захисту національних виробників продовольчих товарів від різких коливань світових цін. Низка країн намагається максимально наповнити резерви через непередбачуваність розвитку подій у зв’язку з пандемією, адже саме держава повинна мати достатньо сировини, щоб виходити з товарними інтервенціями у разі потреби.

Тим часом

В Україні за останній рік істотно зросли закупівельні ціни на більшість сільгосппродукції. Як свідчить оперативна інформація Директорату агропромислового розвитку Мінекономіки, тонна продовольчої пшениці у середньому по країні коштує 7,4—7,5 тис. грн (+56%), гречки — понад 17,8 тис. (+ 67%), кукурудзи — 6,8 тис. (+76 %), соняшнику — 15,2 тис. (+ 81%), сої — 14,66 тис. (+82%). Майже не подорожчало жито — його вартість залишається в межах 5,6 тис. грн за тонну