На виборах 25 жовтня люди обрали головами територіальних громад: Корецької — Людмилу Дмитрук, Великомежиріцької — Оксану Слободенюк. Обидві жінки мають великий досвід роботи в органах місцевого самоврядування, бо до цього були відповідно міським головою Корця, великомежиріцьким сільським головою. З роботою успішно справлялись, тож люди довірили їм керувати тепер уже територіальними громадами. Роботи, звичайно ж, буде в обох набагато більше, бо це і більші території, і більша кількість населення, а відтак — і проблем.

Починати треба з приведення в дію резервів

Віднині голова Корецької міської територіальної громади Людмила Дмитрук опікуватиметься проблемами 32 населених пунктів, які увійшли до громади та в яких проживає 24 тисячі осіб. Працювати керівнику є над чим: адже якщо колишня Корецька міська рада постійно виконувала плани з наповнення бюджету, то приєднані нині сільські ради мали з цим проблеми.

— Я проаналізувала резерви, завдяки приведенню яких у дію можна було б отримувати більше надходжень до бюджету, — розповідає Людмила Дмитрук. — Один із них — раціональне використання кожного клаптика землі, для чого зібрала, щоб порадитись, землевпорядників усіх колишніх сільрад. На мою думку, кожен клаптик землі повинен мати свого господаря чи орендодавця. Після обліку земель вирішимо, що можемо робити з ними. Серед варіантів — аукціон на право оренди, що дасть можливість залучити інвесторів.

— Могли б розвивати туризм, бо у Корці є на що подивитись туристам: Свято-Троїцький жіночий монастир ХIV століття, замок 1380 року, десять храмів та інші об’єкти. Але у нас немає інфраструктури — готелів, розважальних закладів, до чого тяжіють туристи. Хіба що знайдеться інвестор для розвитку цієї справи, — розмірковує Людмила Миколаївна. — Зелений туризм можна розвивати, але великого прибутку до бюджету (прораховувала) це не дасть, хоча сприятиме самозайнятості населення.

— А ось щодо перспектив мати у Корці санаторій, то це реально, — вважає голова Корецької міської територіальної громади Людмила Дмитрук. — Адже у нас є обласна фізіотерапевтична лікарня. Тут такі само радонові води, як на знаменитому курорті у Цхалтубо в Грузії. До нас приїздять на лікування з путівками, але, якщо купують курсівки, то мусять винаймати приватне житло, оскільки в місті немає готелю. Тому тут непочате поле роботи для інвесторів.

Голова Корецької міської громади через нашу газету хоче звернутися до парламентаріїв (і її підтримують у цьому багато новообраних голів ОТГ Рівненщини. — Авт.), щоб вони якомога швидше ухвалили закон 3651-д (він 3 листопада пройшов перше читання і направлений на доопрацювання, на що дали 2 тижні). Адже через його відсутність у новостворених територіальних громад є проблема із створенням старостинських округів, затвердженням старост. Не врегульовано питання правонаступництва, закінчення повноважень сільських, селищних рад і голів, їх виконавчих комітетів тощо.

Чекають вінницького інвестора

У законодавчому плані згідна з колегою-сусідкою і голова Великомежиріцької сільської територіальної громади Оксана Слободенюк. Їй теж належить керувати громадою, до якої увійшли 16 населених пунктів з населенням 7,9 тисячі осіб. Хоча й громада менша від Корецької, але проблем тут теж вистачає. Одна із них — наповнення бюджету, над чим розмірковує досвідчена Оксана Андріївна. Є, каже, у неї намітки, але вона повинна порадитися з депутатами. Їх у громаді 22.

Оксана Андріївна оптимістично дивиться на перспективу розвитку громади. Інакше не варто навіть пробувати щось змінити на краще.

Вона поділилась планами знайти інвестора для будівництва сміттєсортувального заводу, який дав би можливість позбутися такої задавненої для Корецького та Гощанського районів проблеми з утилізацією побутових відходів. Майданчик для цього є між селами Великі Межирічі та Невірків. Ним зацікавився наш український інвестор з Вінницької області.

— Той інвестор уже має такий завод на Вінниччині, йому сподобалася ділянка, яку ми пропонуємо. Він тепер прораховує всі «за» та «проти»,  сподіваємося, що дасть нам позитивну відповідь, — каже Оксана Слободенюк. — Це, крім розв’язання екологічної проблеми, дало б нам можливість мати надходження до місцевого бюджету, роботу тридцяти місцевим мешканцям, які їздять на працю у сусідню Гощу. До речі, із сміття у Вінниці виготовляють тротуарну бруківку, за позитивного рішення інвестора виготовлятимуть її і у нас.

Пропонує також громада ділянку під АЗС у вигідному для інвестора місці у Великих Межирічах.

Хвилює голову Великомежиріцької територіальної громади (і її в цьому підтримують люди) відновлення роботи терапевтичного відділення у Великих Межирічах, яке торік унаслідок так званої медичної реформи, не врахувавши думки людей, закрили. Медзаклад вкрай необхідний, оскільки у селах громади проживають хворі люди та літні, яким необхідно підтримувати стан здоров’я крапельницями, уколами. Вони не можуть їздити за цим у районну лікарню в Корець або сусідню Гощу.

Сприятиме новообраний голова територіальної громади розвитку підприємництва. По Великомежиріцькій сільраді 26 підприємців, а з урахуванням інших приєднаних сільрад їх кількість удвічі більша. Вони займаються торгівлею, виготовленням будівельних блоків і парканів, одне слово, поповнюють місцевий бюджет.

Працюватиме новий керівний склад тергромади і над оптимізацією освіти (вишукуватиме й інші резерви поповнення місцевого бюджету), над благоустроєм населених пунктів тощо. А почати треба, на думку Оксани Слободенюк, з поточного та середнього ремонту дороги Т-1812 Немовичі — Березне — Великі Межирічі — Федорівка, яка пролягає через центр села Великі Межирічі і перебуває на обслуговуванні Служби автомобільних доріг України. Вона у жахливому стані. Проектно-кошторисна документація виготовлена за кошти спонсорів.

Фото надано Олександрою Юрковою.