Першому з них уже за 80, а другому виповнилося 78 років. Не полишає хліборобських клопотів і Герой України та Герой Соціалістичної Праці, «батько» українського органічного землеробства, засновник приватного підприємства «Агроекологія» Семен Антонець, якому влітку зозуля накувала 85 років. Щоправда, вже в іпостасі наставника та мудрого порадника продовжувачів своєї справи.

А генеральним директором ПП «Агроекологія» не перший рік працює внук Семена Свиридоновича — 35-річний Гліб Лук’яненко. Водночас агрономічну службу цього підприємства очолює    32-річний Сергій Козін (на знімку). Саме їм випало продовжувати започатковану Семеном Антонцем понад 40 років тому (!) традицію господарювання на землі з мінімальним обробітком ґрунту й відмовою від застосування хімічних засобів захисту рослин та мінеральних добрив. Тобто з турботою про здоров’я людини та довкілля. І роблять це молоді керівники та їхні однодумці з честю.

Тож і нинішнього надто складного для хліборобів передовсім за погодними умовами року в «Агроекології» виплекали цілком пристойні врожаї. А найголовніше, вкотре довели, що головна хліборобська настанова від Семена Антонця при хазяйнуванні на родючих полтавських чорноземах «ставити попереду людину, а не гроші» й силу матінки-землі примножує, оберігає її від усіляких природних катаклізмів та форс-мажорів, і прибутки селянам забезпечує. А значить, справа лицарів-корифеїв нашої ниви — у надійних руках їхніх нащадків і послідовників.

Полтавська область.

Фото автора.

Тим часом

У країні зернові вже зібрано на понад 90% площ — з 13,8 млн га намолочено більш як 55 млн тонн, повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України.

Водночас завершується сівба під урожай наступного року. Найбільше озимини посіяли на Одещині — 774 тис. га, Запоріжжі — 728 тис., Дніпропетровщині — 664,5 тис., Херсонщині — 651 тис., Миколаївщині — 641 тис., Харківщині — 517 тис. га