На знімку: Під час практичних занять студентів ЛНАУ на дослідних ділянках.

До складу переміщеного вищого навчального закладу входить п’ять підрозділів у Донецькій та Луганській областях, отож втілювані тут ініціативи охоплюють весь регіон.

У межах підписаних договорів про співпрацю налагоджено партнерство Луганського національного аграрного університету з двома сільгосппідприємствами Донецької області — «ІЛЮС» та «Бахмут-Агро».

Восени цього року три студентські групи ЛНАУ долучилися до практичних занять на дослідних ділянках навчального закладу. 50 студентів, які навчаються за спеціальностями «Агрономія» та «Агроінженерія», і керівники практики разом із працівниками сільськогосподарського підприємства «ІЛЮС» працювали на науково-дослідному полі неподалік Слов’янська, де напередодні засіяли 19 гектарів пшениці сорту «Подоляночка».

«Студенти на полях виконували різні технологічні процеси: сіяли, культивували землю під керівництвом працівників господарства «ІЛЮС». Для майбутніх агроінженерів це дуже важливі заняття. Адже студенти мали змогу не лише побачити сучасну техніку, а й самим узяти участь у роботах. Це сприяє формуванню професійної компетентності та забезпечує розвиток освіти у регіоні», — розповів старший викладач кафедри механізації виробничих процесів у агропромисловому комплексі Навчально-наукового інституту механізації сільського господарства Луганського національного аграрного університету Іван Кіральгазі.

У селі Іллінівка Донецької області відбулися практичні заняття з підготовки земельних ділянок для подальшого створення дослідних полів сільгоспкультур, а також їх використання у навчальному процесі.

«В Іллінівці студенти досліджували, як зійшла озимина, набували досвіду й навичок, як правильно обробляти землю, щоб отримати гарний врожай, які добрива потрібні для цього. У Слов’янську майбутні агроінженери працювали з технікою. Нині наші студенти —  на дистанційному навчанні, але ми маємо змогу навіть за умов карантину проводити практику малими групами, з дотриманням усіх вимог», — сказав в. о. ректора ЛНАУ Ростислав Подольський.
«Для мене як майбутнього агроінженера важливо знати й бачити, як працює техніка, — зазначив студент 1-го курсу ЛНАУ Олексій Губа. — Теорію ми вивчали в аудиторіях, але тепер важливо застосувати набуті знання на практиці. На полі була сучасна техніка — трактори, комбайни з GPS-навігатором. Мені дуже сподобалося, очікую нових практичних занять на полях».

Також у Луганському національному аграрному університеті створено умови для проходження практики студентами навчального закладу на підприємствах харчової галузі та у лабораторіях регіону.

Організаційні аспекти проходження практики студентами вишу обговорювали у Слов’янську на зустрічі викладачів факультету ветеринарної медицини, біологічних і харчових технологій ЛНАУ з представниками бізнесу та різних інстанцій. До заходу, зокрема, долучилися представники приватних господарств, що спеціалізуються на тваринництві та переробці м’яса й розташовані у Краматорську, Слов’янську, Бахмутському та Слов’янському районах, і посадовці Держпродспоживслужби та ветеринарних клінік.

Про перші результати партнерства із потенційними роботодавцями випускників університету розповіла в. о. декана факультету ветеринарної медицини, біологічних і харчових технологій Луганського національного аграрного університету Людмила Пархоменко.

«Луганський національний аграрний університет впроваджує дуальну освіту, при якій поєднується теоретичне навчання з навчанням на робочих місцях, — сказала вона. — Наші студенти проходитимуть практику на підприємствах і в організаціях регіону, й це сприятиме набуттю ними практичних навичок. Ми бачимо зацікавленість бізнесу в залученні студентської молоді. Зокрема, готовий до співпраці Слов’янський комбінат м’ясопродуктів. Ще дві компанії у Бахмутському та Слов’янському районах планують прийняти студентів на проходження практики. Дві клініки погодилися співпрацювати у напрямі розвитку дуальної освіти. Також цей напрям ми розвиваємо на Луганщині. Наразі відбувається підписання договорів на дуальну форму освіти з ветеринарними клініками Луганської області».

Цього року за сприяння Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» (Проект USAID) Луганський національний аграрний університет отримав широкий спектр IT-обладнання та програмне забезпечення для успішного функціонування всіх структурних підрозділів вишу, а також устаткування для лабораторій ветеринарної медицини й харчової переробки у селі Веселе Луганської області на базі Старобільського фахового коледжу ЛНАУ. Загальна сума гранту — майже 7 мільйонів гривень.

Грантова та освітня допомога надається підприємцям на сході України Проектом USAID у рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей». Мета кампанії — привернути увагу всієї України до потреб і можливостей сходу через реалізацію ініціатив, спрямованих на покращення рівня життя населення, розвиток бізнесу в перспективних галузях економіки, відновлення інфраструктури. Зрештою, проекти спрямовані на залучення інвестицій та допомогу регіону стати сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.

Фото Луганського національного аграрного університету.