Участь у волонтерському русі дає людям можливість зробити особистий внесок у вирішення соціальних проблем, випробувати свої можливості в проектах і програмах соціальної спрямованості. Наслідки волонтерства — зміцнення соціальних зв’язків, створення сильного, безпечного й згуртованого співтовариства, посилення громадської активності, забезпечення суспільних благ і послуг. За цими офіційними, дещо шаблонними і скупими словами насправді стоять чи не найважливіші критерії людяності — любов до ближнього, співчуття, милосердя, самовідданість…

У Кропивницькому є багато добровольців і волонтерських організацій, які постійно проводять різноманітні заходи, спрямовані на підтримку співгромадян, надання моральної і матеріальної допомоги тим, хто її потребує. Останні ж роки, в часи неоголошеної війни, ми переживаємо явище, коли ту допомогу отримують не лише люди, а й держава загалом. І знаходиться чимало охочих надати таку допомогу.

Громадська активістка Тетяна Сила 2014 року разом зі своєю родиною заснувала волонтерську організацію «Тільки разом ми Сила». Вони допомагають  добровольцям, бійцям та пораненим учасникам АТО/OOС. Зокрема, закуповують ліки для обласного госпіталю ветеранів.

«Переважно ми їздимо в Мар’янівку, доставляємо необхідне для добровольчого підрозділу УДА (позивний командира — Яструб), а  також у 25-ту, 28-му, 42-гу та 57-му бригади, — зазначає пані Тетяна. — Для прикладу, в одній із поїздок разом із чоловіком та волонтером Володимиром Бурком відвезли для бійців ліки та чоботи, кошти на придбання яких передав депутат міської ради Олександр Цертій. Допомагаємо біженцям та переселенцям, хворим на онкологію. Безхатченкам у період карантину за власний рахунок придбавали маски. Купували халати, щитки, маски для лікарів. Забезпечували особистими речами матерів-одиначок Кропивницького та села Калинівка…»

Волонтерка, координаторка та співзасновниця громадського простору Krop:hub Катерина Каплунова зазначає: «Krop: hub — це локація, створена волонтерськими організаціями: «Серця матерів» (координатор — Інна Колпак) та благодійним фондом «СМАйЛ» (координатор — Андрій Фоменко). В цьому громадському просторі надають моральну та матеріальну підтримку військовослужбовцям, організовують їхнє дозвілля задля соціалізації та адаптації до цивільного життя. Всі заходи, які проводимо, не комерційні й неприбуткові. Вони направлені на благодійні цілі. Простір облаштували самостійно й утримуємо своїм коштом. Усі наші ініціативи підтримує місцева влада. Ми працюємо злагоджено, і між нами є досить ефективна та змістовна комунікація».

Тут проходять і просвітницькі благодійні заходи: аукціони, тематичні вечірки, зустрічі з громадськими діячами міста й України — Ахтемом Сеітаблаєвим, Адою Роговцевою, Світланою Орліченко, Катериною Степанковою, Сергієм Притулою, гуртом «Широкий Лан»… Відбулися зустрічі з відомими письменниками — Василем Шклярем, Сашком Дерманським, Олегом Чаклуном, Андрієм Кокотюхою, Володимиром Лисом, численними письменниками Кіровоградщини. Уже на четвертий місяць існування Krop:hub отримав визнання від «Суспільне: Кропивницький» у рамках проекту «У фокусі добра» як найкраща платформа для розвитку.

Лише за рік існування, незважаючи на карантин, тут провели понад двісті заходів. Під час пандемії максимально підтримували медиків, були пунктом збору та розподілу захисних індивідуальних засобів для медпрацівників. Разом із #броня_для_медика_Кропивницький волонтери зібрали для допомоги понад сімдесят тисяч гривень, провели онлайн два аукціони, на яких одночасно збирали благодійні кошти та розважали містян, покращуючи їхній емоційний стан. У команді чудові волонтери, серед них — Оксана Аветисян-Бершадська, Олена Медведовська, Оксана Василенія, Інна Колпак, Олена Шпілівенко. На постійній основі тут діє центр арт-терапії для військовослужбовців, де їх навчають образотворчого мистецтва художниці-волонтери Тетяна Дзядик та Інна Вишневська. А також історичний дискусійний клуб «Відкривай Україну», який проводить Юрій Митрофаненко. А для дітей з інвалідністю, спільно з Центром комплексної реабілітації, працює гончарна майстерня «Горнятко».

Ціла низка благодійних, волонтерських організацій долучилася до надання допомоги жителям мікрорайонів Балашівка та Лелеківка, коли ті постраждали внаслідок негоди (буревій, який 17 жовтня наробив лиха у місті). Зокрема, дружня команда волонтерської організації «Серця матерів» під керівництвом Інни Колпак, яка постійно допомагає воїнам ЗСУ, організувала роботу добровольців, які ліквідовували наслідки стихії. Благодійники шукали кошти на закупівлю необхідних матеріалів, домовлялися з підприємцями про розумні ціни на них, забезпечували харчуванням людей, які залишилися без газу, світла і води, організували збір коштів для постраждалих родин.

Переймаються волонтери й очищенням та благоустроєм громадських локацій, збереженням навколишнього середовища. Тут можна виокремити акцію з очищення Набережної обласного центру, організованої Креативним_простором_KOWO, до якої долучилися співробітники Музею мистецтв. До прибирання Фортечних валів та очищення від сміття річки Інгул долучилися проект KropRiverTour (брати Дмитро та  Євген Савранські), Ірина Бондарова та Валерія Лінчевська, представниця організації «Let’s do it Ukraine» у Кіровоградській області. За дві години вони зібрали з річки кільканадцять мішків сміття (на знімку).

Тож давайте не будемо байдужими, долучаймося до подібних благодійних акцій, допомагаймо тим, хто потрапив у скрутне становище. Адже тільки разом ми зможемо вистояти в тяжкі часи.

Кропивницький.

Фото надано автором.