Про це йдеться в заяві української делегації ТКГ, опублікованій у вівторок на сторінці у Фейсбуці у відповідь на коментар офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової.

Зазначається, що МЗС Росії, реагуючи на спільну заяву Франції та Німеччини, які закликали РФ і сепаратистів негайно відкрити всі наявні пункти пропуску на лінії розмежування в Донецькій області, звинуватило українську сторону в зриві відкриття нових КПВВ. За версією Захарової, у Щасті повинно було бути тільки автомобільне сполучення, а в Золотому не організовано підвіз автобусами в «сірій» зоні.

Українська делегація в ТКГ нагадала, що 10 листопада з підконтрольного українському уряду боку було одночасно відкрито сім КПВВ, які відтоді щодня працюють з 08.00 до 16.00. У заяві наголошується, що українська сторона, за посередництва ОБСЄ, веде переговори, зокрема з приводу адміністративних і технічних аспектів перетину лінії розмежування, з державою-окупантом — Російською Федерацією. 11 листопада українська делегація передала в ТКГ лист із пропозиціями вирішення технічних питань щодо організації автобусного руху через КПВВ, а «реакції російської сторони досі немає».

«Проведення до кінця цього року нової зустрічі на вищому рівні в «нормандському форматі», яка б підбила підсумки спроб виконати попередні домовленості, досягнуті за результатами Паризького саміту в грудні 2019-го, і під час якої було б обговорено плани щодо подальшого їх виконання, — ось який вихід бачить українська делегація в ситуації, що склалася», — сказано в документі.

До того ж спікер української делегації Олексій Арестович у телеефірі заявив, що наразі триває «практична робота» з підготовки зустрічі у «нормандському форматі» на вищому рівні. Також він поінформував, що українська сторона на перемовинах у мінському форматі пропонує провести обмін ув’язненими особами до Різдва (24 грудня цього року).

Як повідомляв віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, Україна подала списки на обмін утримуваними особами за чотирма категоріями та розраховує на можливість найскорішого звільнення перших десяти громадян, які потребують медичної допомоги. В місцях позбавлення волі на території РФ та незаконно анексованого Криму незаконно утримуються 112 українців, 235 українських громадян перебувають у полоні в ОРДЛО.

До речі

Останній обмін полоненими на Донбасі відбувся 16 квітня 2020 року. Тоді Україна повернула з ОРДЛО 19 громадян. Раніше, 7 вересня 2019-го, у результаті взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною та Росією додому повернулися 11 політв’язнів Кремля, включно з Олегом Сенцовим, а також 22 українські моряки та 2 офіцери СБУ, які були незаконно захоплені разом із трьома кораблями ВМС у Керченській протоці в листопаді 2018 року.