В Україні станом на ранок четверга, 19 листопада, зафіксовано вже 13 357 «дебютів» COVID-19. Це найвищий показник від початку пандемії, повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов. Очільник МОЗу заявив, що завдяки запровадженню карантину вихідного дня сподіваються стримати «ураганне» зростання захворюваності на рівні 12 тисяч випадків на добу. Але це за умови, що всі дотримуватимуться карантинних обмежень, додав він.

Учора на брифінгу Максим Степанов закликав українців не займатися самолікуванням і вчасно звертатися до лікаря.

«Ми нині в наших лікарнях спостерігаємо багато таких випадків, коли люди дуже пізно звертаються по медичну допомогу... Тобто навіть до сімейного лікаря звертаються на сьомий-восьмий день цього  захворювання», — сказав він. І порадив телефонувати в контактний центр МОЗу, якщо виникають якісь питання або якщо не вдалося зв’язатися із сімейним лікарем.

Зі свого боку головний санітарний лікар МОЗ Віктор Ляшко, реагуючи на «поради» у соцмережах, у блогу, який тепер веде на Фейсбуці Президент Володимир Зеленський, розповів про алгоритм дій за перших симптомів захворювання.

За словами головного санлікаря, у разі нездужання насамперед слід залишатися вдома й у жодному разі не йти на роботу або навчання, не відвідувати громадських будівель.

«Зателефонуйте своєму сімейному лікарю, докладно опишіть симптоми хвороби, а також повідомте інші важливі деталі, які вважаєте за потрібне. Обов’язково повідомте лікарю, чи були ви в контакті з особами з підтвердженим COVID-19, і надалі слухайте й дотримуйтеся порад свого лікаря. І в жодному разі не треба займатися самолікуванням. Особливо не призначайте собі антибіотикотерапію. Антибіотик не за призначенням може призвести до розвитку антибіотикорезистентності, і це матиме негативні віддалені наслідки як для вашого особистого здоров’я, так і для здоров’я нації», — порадив Віктор Ляшко.

Він додав, що в сімейного лікаря можна отримати консультацію, як зробити безплатний для пацієнта тест на COVID-19.

«Повірте, усе насправді не так, як ми це чуємо в політичних ток-шоу. Сьогодні держава профінансувала роботу мобільних бригад. Мобільна бригада повинна приїхати до вас додому, узяти зразок для дослідження й передати результат дослідження сімейному лікарю й вам особисто у вигляді смс або електронною поштою», — сказав В. Ляшко.

Водночас головний державний санітарний лікар зазначив: якщо немає декларації із сімейним лікарем, слід звертатися на гарячу лінію відповідних служб.

«По-перше, зателефонуйте на гарячу лінію Національної служби здоров’я України — 1677 або 0 8700 60 20 19. Там оператор вам розповість чіткий алгоритм дій, що потрібно зробити, щоб підписати декларацію й у вас з’явився особистий сімейний лікар, який допоможе вам із усіх питань, які стосуються здоров’я, зокрема й щодо лікування, а також профілактики коронавірусної хвороби. Саме цей сімейний лікар відкриє лікарняний, закриє лікарняний і скерує вас на безплатне для вас тестування методом ПЛР, яке відбувається в державних лабораторіях», — рекомендував чиновник МОЗу.